28 mai 2010

Salam de biscuiti

Ingrediente:
* cca 400 grame biscuiti
* 3 linguri pline cacao
* 3 linguri zahar
* cca 300 grame lapte
* 2 linguri de gem sau nutella
* esenta de rom
* 1 jumatate de lingura de unt
* folie alimentara pt invelit salamul de biscuiti
* nuci putin date la cuptor inainte
* rahat taiat cubulete

Preparare:
Amesteca biscuitii sfaramati cu laptele iar untul topit se mixeaza cu cacao, zahar, gem, nuca, rahat si esente. Cele doua amestecuri se combina si se aseaza intr-o folie de staniol, care se ruleaza si se baga la congelator/frigider pentru cateva ore.

Imbunatatirea retetei de baza:

Imbunatateste reteta de baza cu alte ingrediente, in functie de preferinta ta si a membrilor familiei. Poti pune in compozitie ciocolata alba sau neagra, stafide, nutella (care poate inlocui gemul), migdale, curmale, scortisoara, fulgi de cocos sau smantana. Aceste ingrediente se adauga pe rand in amestecul cu biscuiti.
Inlocuieste biscuitii cumparati din comert cu biscuiti facuti acasa. Iar daca iti place un plus de aroma, alege varianta inlocuirii cu biscuiti vanilati, amaretti, cu aroma de rom, sau de vanilie.
Daca vrei ca salamul sa aiba pe dinafara un aspect frumos, inainte de a pune crema in folia de staniol, presara peste folie nuca de cocos sau miez de nuca macinat fin. Acestea se vor impregna la suprafata salamului.
In cazul in care vrei sa pui in mijloc crema (de vanilie, de cocos sau de ce ti-ai dori sa mananci), dupa ce ai intins foaia de compozitie de salam pune deasupra crema dorita si apoi ruleaza. Crema va ramane crema si va capata o forma interesanta in interiorul salamului.

27 mai 2010

Rulada de carne cu cascaval

Ingrediente:
500 gr carne tocată,
un ou,
2 felii de pâine,
o legătură de pătrunjel,
o ceapă,
3 căţei de usturoi,
10 felii de caşcaval

Preparare:
Ceapa şi usturoiul se taie mărunt.Pătrunjelul se toacă.Într-un castron se pun carnea tocată,oul întreg, ceapa, pătrunjelul, usturoiul, feliile de pâine înmuiate în apă şi stoarse bine. Se condimentează cu sare şi piper.Se amestecă până se omogenizează.
Se ia o tavă şi se unge cu unt sau ulei.Se pune jumătate din carnea tocată, peste care,în mijloc, se aşază feliile de caşcaval.Se pune restul de carne tocată şi se bagă la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit,până se coace.
Pofta buna!

Pastrav cu smantana

Ingrediente:
50g unt
200g smantana
200ml vin alb
patrunjel verde
ulei
pesmet
sare, piper
lamaie, masline verzi, ardei gras

Preparare:
-Se curata pastravii, se spala bine, se pipereaza si se presara cu pesmet.
-Se unge o tava cu unt si ulei, se asaza pastravii intregi si se introduce in cuptor pana se rumenesc pastravii putin.
-Se toarna deasupra smantana foarte fluida, vinul si patrunjelul verde tocat marunt.
-Se lasa sa fiarba 10 minute.
-Cand e gata, se scoate pe un platou cu sosul in care a fiert. Se decoreaza cu masline verzi, salata verde, felii de lamaie si ardei gras.

Pastrav Mediteranian

Ingrediente:
-2 pastravi mai mari
-rosii
-usturoi-1 catel
-patrunjel,piper, sare,1 pahar vin alb,
-masline negre
-pesmet -1 lingura

Mod de preparare:
-Pestele se curata si se spala bine;
-Se ia o tava,se captuseste cu aluminiu (sau vas yena), se aseaza pestele intreg sau taiat felii mai groase;
-Se completeaza cu masline, rosii taiate feliute, sare, piper, patrunjel, usturoi, vinul alb,iar deasupra se presara pesmetul.
-Se da la cuptor la foc incins timp de 20 minute.
-Se poate servii cu cartofi nature;

Pastrav la cuptor

Ingrediente:
* 4 pastravi
* 1 catel de usturoi
* ulei de masline
* 1 pahar vin alb
* sare, piper, boia
* 1 lamaie
* patrunjel proaspat

Preparare:
Curatam si spalam pestii, ii lasam sa se usuce un pic si ii condimentam cu sare, piper si boia. Punem pestii intr-o tava unsa cu ulei de masline si adaugam in pesti bucatele de usturoi zdrobit,dupa care turnam un pahar de vin alb.
Dam la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.
Servim alaturi de bucatele de lamaie si decoram cu patrunjel proaspat.

25 mai 2010

Macrou umplut cu legume

Ingrediente:
- 3 pesti macrou
- 1 ceapa rosie
- 1 capatana usturoi
- 3-4 linguri amestec legume mexicane
- ulei
- sare
- piper

Preparare:

Se curata pestii si se lasa la scurs, dupa ce s-au stropit cu sare.
Amestecul il vom face tocand ceapa si usturoiul marunt peste care adaugam legumele si o lingura de ulei impreuna cu condimentele.Vom freca cu ulei si pestii pe care ii vom umple si infasura in staniol trimitandu-i in cuptorul preincalzit pentru 30 min.

Rulouri cu peste

Ingrediente:
* 400 gr file de peste
* 200 gr faina
* 3 oua
* 1 lamaie
* 1 lingura seminte de mac
* 1 lingura condiment pentru peste
* sare si piper, dupa gust

Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180ᵒC.
Fileul de peste se taie fasii (a cate 100 gr), se stropeste cu zeama de lamaie si se presara cu condiment pentru peste.
Intr-un vas, se amesteca faina cu 2 oua, sare si piper pana cand se va obtine un aluat omogen.Se intinde aluatul intr-o foaie patrata de 3-4mm grosime si se taie in patrate cu latura de 10 cm.
Pe fiecare patrat de aluat se pune cate o bucata din fileul de peste, apoi se ruleaza aluatul, se unge cu ou batut, iar deasupra se presara semintele de mac.
Rulourile se aseaza intr-o tava stropita cu apa si se dau la cuptor 35-40 minute.Rulourile se servesc calde cu sos de iaurt.

Salata europeana cu cruditati

Ingrediente:
* salata verde
* morcov ras
* telina radacina rasa
* masline negre si verzi
* oua fierte tari
* boabe de porumb dulce
* rosii
* castraveti
* ardei rosu si verde
* ceapa verde
* cascaval taiat cubulete
* peste conserva
* sfecla rosie
* ridiche alba sau rosie

Preparare:

Se taie salata nu foarte marunt,ouale se fierb si se taie in 4 sau mai marunt,morcovul se curata si se da prin razatoarea cea mare la fel si telina radacina,ceapa se taie pestisor iar daca e prea mare se mai taie in 2,sfecla rosie (daca nu aveti puteti sa nu mai puneti)si ridichea se taie felii subtiri sau cubulete, ardeiul la fel se taie cubulete,pestele se scurge de ulei .
Se aseaza pe platou toate in ordinea in care doriti ideia e sa fie salala pusa prima data pe platou apoi restul ingredientelor si se serveste,nu se pune nimic pe ea decat atunci cand o serviti se pune sare,piper,otet si ulei de masline

Salata de primavara cu peste file

Ingrediente:
* 2 fileuri de salau (se poate folosi si alt fel de peste)
* 2 legaturi de spanac tanar
* 1 legatura ceapa verde
* 2 legaturi de ridichi
* 1 legatura marar verde
* sucul de la jumatate de lamaie
* 2 linguri ulei de masline
* sare
* piper

Preparare:
Pestele se spala,se usuca,se taie feliute subtiri,se condimenteaza cu sare si piper,se da prin faina si se prajeste in putin ulei.
Verdeturile se spala,ridichile se taie felii,frunzele de spanac se lasa intregi daca sunt tinere,mararul si ceapa se taie segmente.Se aseaza toate intr-o salatiera,se potriveste gustul de sare si piper,se toarna uleiul si sucul de lamaie si se amesteca usor.Se pun bucatelele de salau deasupra si se serveste!
Ideala pt o cina usoara!

Salata cu omleta

Ingrediente:
* omleta din 6 oua
* 2 rosii
* 1legatura de ceapa verde
* 1 cutie mica de brinza feta (sau cas)
* ulei
* otet/lamaie
* condimente dupa gust

Preparare:

Se taie rosiile si ceapa, se adauga uleiul si otetul, brinza farimitata (sau taiata cubulete mici) si se condimenteaza dupa gust. La sfirsit punem omleta taiata patratele si amestecam.
Pofta buna!

Friganele cu gem de fructe

Ingrediente:
-6 felii de piine
-2 oua
-150 ml lapte
-pesmet
-gem de fructe

Preparare:
Intr-un bol se amesteca ouale cu laptele..Pesmetul se pune separat pe o farfurie. Feliile de piine se ung cu gem si se lipesc cite doua.
Asa lipite ,se trec prin amestecul de lapte si oua si apoi prin pesmet.Se prajesc in ulei incins cca.2 min.pe fiecare parte.
Pofta buna!

Cartofi frantuzesti

Ingrediente:
* 2 kg cartofi
* 5oo -600 g branza oaie sau cas
* 8 oua fierte tari
* 2 oua crude
* sare
* piper
* 400 ml smantana
* patrunjel
* 100 g unt

Preparare:
Se fierb cartofii in coaja, apoi se curata si se dau prin razatoarea mare.
Ouale se fierb, sa fie tari.
Se unge un vas cu unt, apoi se pune un strat de cartofi razuiti , apoi 4 oua razuite si ele, branza zdrobita sau razuita ,cateva cubulete de unt ,sare si piper dupa care se repeta operatiunea .Ultimul strar sa fie de cartofi.
Se bat 2 oua crude cu smantana, se toarna deasupra si se pune la cuptor pt 20 minute pana se rumenesc bine.

Se poate decora cum se doreste.

Cartofi cu cascaval

Ingrediente:
* 1,5 kg. cartofi
* 50 g. unt ( sau ulei de masline)
* 200 g. cascaval si/sau branza
* marar, patrunjel
* delikat

Preparare:
Cartofii taiati cubulete se pun intr-un vas special pentru microunde ( sau de yena ), se presara cu putin delikat si cubulete de unt, se acopera si se pun la microunde cca. 15 min. Pentru a evita uscarea celor de deasupra de poate scoate la jumatatea timpului pentru a se amesteca.
Cand sunt fierti se acopera cu cascaval sau branza rasa si verdeata tocata. Se acopera si se mai dau 1 minut la cuptor.
Se scoate capacul cu grija, sa nu te friga aburii, apoi se amesteca continutul pentru ca pasta formata sa cuprinda toti cartofii .
Se servesc calzi !

Bagheta umpluta

Ingrediente

Jambon, cascaval, branza feliata, ketchup si bineinteles o bagheta.

Mod de preparare

Se taie jambonul feliute.
Bagheta se taie in trei, iar fiecare bucata pe lung. Se scobeste putin din miez. Se unge cu ketchup, se pune jambon, branza si cascaval ras. Merge foarte bine si cu fasii subtiri de ardei gras.

Se da la cuptorul cu microunde pana ce cascavalul incepe sa se topeasca, cca. 20 de minute.
Si gata!

Crocant cu sunca si cascaval



Ingrediente:
1 foaie de foietaj
100 g sunca
100 g cascaval
1 ou
ketchup

Preparare:
Se intinde foaia (cumparata sau facuta) si se unge cu ketchup. Se tapeteaza cu felii de sunca si peste cu felii de cascaval. Se ruleaza si se taie felii. Se pun intr-o tava pe hartie de copt. Se bate oul si se ung crocantii cu el. Se pun la cuptor 15-20 minute pana devin aurii si crocante.

Se poate servi cald sau rece.

Macrou la microunde

Ingrediente:
2 bucati de macrou ( sau alt peste congelat)
sare
2 felii lamaie

Preparare:

Se spala bine pestele, se taie pe lung, se sareaza dupa gust se pune pe gratarul de la cuptorul cu microunde. Cuptorul il punem pe functia de combi (grill si microunde) si fixam timpul la 15 minute!
Se serveste cu mamaliga si usturoi.

Pui la ceaun

Ingrediente:
1 pui
300 de grame de ulei
1 lingura delikat
1 lingurita ierburi maruntite (dafin, coriandru, busuioc)
cativa catei de usturoi
sare si piper dupa gust.


Preparare:
Curata bine puiul, spala-l si lasa-l sa se usuce. Taie-l apoi in bucati, presara pe el delikat si lasa-l sa stea putin.
Incalzeste uleiul si cand a ajuns aproape de punctul de fierbere adauga bucatile de pui. Lasa-le sa prajeasca bine pe o parte si pe cealalta, iar dupa ce le-ai intors o data, presara peste bucatile de carne ierburile maruntite.
Acopera ceaunul cu un capac si lasa puiul sa se prajeasca. Din cand in cand amesteca in el. Atunci cand este aproape gata, taie usturoiul deasupra puiului.
Dupa ce s-a prajit bine, scoate-l pe o farfurie, impreuna cu zeama pe care a lasat-o.

Se serveste cald-fierbinte, cu mamaliga si mujdei de usturoi.

Pofta buna!


Sursa foto: fornobravo.com