21 octombrie 2010

Cartofi la cuptor

Ingrediente

500 g cartofi
200 g branza de oaie
2 oua
2 linguri de smantana
3 linguri ulei
sare si piper

Mod de preparare

Fierbem in apa cu sare cartofii curatati, dupa care ii asezam intr-o forma unsa cu ulei.( taiam cartofii cuburi)
Branza o dam pe razatoare, o amestecam cu ouale batute, cu smantana si asezonam cu sare si piper. Turnam aceasta compozitie peste cartofi si ii introducem la cuptor pentru 30 de minute (in cuptorul incins).

Cartofi cu branza topita

Ingrediente

* 500 g cartofi fierti in coaja
* 20 g unt
* 2-3 fire cabanos
* 2 oua fierte
* branza topita 140 g
* 3 linguri smantana

Mod de preparare


Se pun la fiert cca 500 g cartofi in coaja. Dupa ce s-au fiert si racit se taie cubulete si se pun intr-o cratita in care se pune unt pe fund. Se taie niste cabanos (2-3 fire cat doriti ),se fierb 2 oua tari si se taie cubulete si o branza topita de 140 g taiata cubulete.

Aceasta compozitie se pune pe foc si se amesteca sa nu se prinda la fund.
Cand cartofii au inceput sa se ingroase se pun 3 linguri de smantana.

Se amesteca pana cand compozitia e destul de calda incat sa poate fi pusa in farfurie.

Cartofi acordeon

Ingrediente

* cartofi de marime potrivita
* mezeluri(salam,sunca,kaizer etc)
* cascava
* folie de aluminiu
* sare,piper


Mod de preparare


Cartofii se curata,se spala si se taie felii potrivite,dar nu se patrunde pana jos(se lasa un cotor).Se ung cu putin unt crestaturile din cartofi si apoi mezelurile si cascavalul se taie bucati si se pune in fiecare crestatura ce doriti.Deasupra se pune cascaval sau branza si se inveleste cartoful in folie de aluminiu.Se dau la cuptor aprox 1 h pana se inmoaie(mai incercati cu scobitoarea din cand in cand.Se servesc calzi!

Gratin de cartofi

Ingrediente

1kg cartofi
3 catei usturoi pisati - optional
400 ml smantana
200 g cascaval razuit
1 ou
sare,piper.

Mod de preparare

Cartofii se pun la fiert in apa sarata.
Dupa ce au fiert se curata si se taie felii.
Se unge o tava cu putin ulei si se pun felii de cartofi una langa alta. Se condimenteaza cu sare, piper ,usturoi si se presara o mana de cascaval ras.
Se pune un al doilea rand de cartofi si se repeta operatia.
Se amesteca smantana cu oul.
Se toarna compozitia peste cartofi. Se presara cu cascavalul ras.
Se pun cartofii la cuptor 40-45 min.

Cartofi in coaja la cuptor

Ingrediente

- 7 cartofi mari, margarina;
- 2 oua batute cu iaurt (sau smintina )
- mozarella sau cascaval dat pe razatoare
- bucatele de sunca sau ton maruntit
- citeva masline

Mod de preparare

Se spala bine cartofii si se pun la fiert cu tot cu coaja. Nu se lasa sa fiarba prea tare pentru a nu se sfarma.
Cind s-au racorit se taie pe lungine si se scobesc.
Se ung in interior cu margarina, se pun ingredientele, deasupra branza sau cascavalul ras, cate o maslina pentru decor si se dau la cuptor aprox.20 min.

Oua "paianjen"

Ingrediente:

12 oua
1 cutie branza Almete sau pate de ficat
1 lingura smantana
piper si sare dupa gust
1 lingura maioneza
galbenusurile de la cele 12 oua pe care le fierbem
masline fara samburi

Mod de preparare:

Intr-o cratita, punem apa cu sare si punem 12 oua la fiert. Le lasam la fiert pana devin tari, aproximativ 5 minute, dupa ce s-au fiert le decojim si le lasam la racit.
Dupa ce ouale s-au racit, le taiem in 2 pe lung si scoatem galbenusurile. Pentru a avea stabilitate pe platot si pentru a nu se inclina in parti, in partea bombata din exterior a oului, taiem o bucatica mica din albus, astfel incat sa devina plata si sa aiba stabilitate.
Dupa ce avem totul pregatit incepem sa facem umplutura: punem galbenusurile intr-un castron, adaugam branza Almete, maioneza, smantana, condimentam cu sare si piper dupa gust si pisam totul cu o furculita pana obtinem o pasta fina si omogena.
Dupa ce am umplut ouale, pregatim ornamentele paianjen din masline, ornamente care le aplicam in varful oualor umplute.

Rosii cu mozzarella

Ingrediente

* 400g mozzarella
*4 rosiibusuiocsare,piper,paprika.


Mod de preparare

-Toate se taie feliute,apoi se pune o felie de rosie,una de mozzarella,iar una de rosie si la final mozzarella.Dupa fiecare felie de mozzarella presaram busuioc,sare,piper si putin paprika.
-Bagam la cuptor si lasam sa se topeasca mozzarella.
-Rosiile vor lasa zeama dar sunt super bune.
Pofta buna!

Aperitiv colorat

E un aperitiv bun, usor, rapid de facut si aspectuos, mai ales cand avem musafiri. Se pot folosi o varietate de ingrediente.

Ingrediente:

* paine feliata
* salam feliat
* branza topita sau cascaval (felii)
* castravete
* ardei
* masline
* orice alte ingrediente

Mod de preparare

Se taie painea sub forma de stelute (cu o forma speciala)sau pur si simplu in forma patrata, se taie branza topita, castravetele si ardeiul, apoi cu o scobitoare se prinde salamul, branza topita, ardeiul, castravetele si maslina. Se fac foarte rapid, si sunt de efect.

Corabioare cu pate de ficat

Un aperitiv pentru impresionat piticii mancaciosi...


Ingrediente

* 300 g ficat de pasare
* 2 cepe
* 100 g unt
* sare
* piper
* 10 oua
* 20 felii de sunca si tot atatea scobitori :))

Mod de preparare

Ceapa taiata solzisori se caleste in unt.
Ficateii curatati si spalati se adauga in cratita si se fierb inabusit.Cand a scazut toata zeama se dau deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Se condimenteaza cu sare si piper (se pot adauga si 2-3 linguri de maioneza) si se da totul prin blender.

Ouale fierte tari se taie in jumatate si se scobesc de galbenusuri.Se umplu cu pasta de ficat si se orneaza cu felii de sunca.

Rosii haioase

Rosiile sint chiar haioase, nu? Umplutura pentru aceste rosii poate varia in functie de preferinte.

Ingrediente

* - 4 rosii
* - 200gr salam(oricare dupa preferinta)
* - 2 oua fierte(tari)
* - ½ conserva de porumb(200 gr)
* - Cascaval
* - Verdeata (marar,ceapa verde,patrunjel,frunze de salata pt ornat)
* - Sare
* - Maioneza sau smantana


Mod de preparare

Salamul se taie cubulete,la fel si ouale. Verdeata se taie fin. Intr-un vas amestecam salamul,ouale,porumbul,verdeata si un pic de sare(dupa gust)

Apoi adaugam maioneza sau smantana:

Rosiile le spalam, taiem partea de sus,si cu ajutorul linguritei de ceai, inlaturam miezul, lasand-o ca o cupa(miezul se poate adauga la umplutura).

Umplem rosiile si ornam :

Pe o frunza de salata se pun 2 rosii umplute,din verdeata facem peruca pt rosii(exact ca in poza),din cascaval taiem feliute si ornam piciorusele, cu maioneza desenam ochisorii, nasul si buzele!

"Soricei umpluti"

Iata un mod atractiv de prezentare pentru ouale umplute! Copiii vor fi incantati!


Ingrediente

* 8 oua
* o cutie mica de pateu de pui
* o lingurita cu mustar dijon
* o legatura cu marar
* sare
* piper
* ridichi, ceapa verde si masline pentru ornat

Mod de preparare

Ouale se fierb vreo 10 minute. Apoi se trec prin jet d eapa rece si se curata de coaja. Se taie pe jumatate si se scoate cu grija galbenusul.

Se amesteca pateul de pui cu toate galbenusurile, se adauga mustarul, mararul tocat foarte fin si se condimenteaza dupa gust. Se formeaza o pasta omogena cu care se umplu apoi ouale.

Partea migaloasa este ornatul! Deja dupa cativa soricei imi venea sa fug din bucatarie :) Si eu am rabdare!! Asa ca trebuie sa va inarmati cu mult calm cand incepeti sa implantati ochi si nasuri si mustati :))

Pregatim pe o farfurioara rondele foarte fine de ridichi, taiate apoi pe jumatate, punctulete de masline si betisoare din cozi de ceapa verde si incepem implaturile.

Crestam spre varful ascutit al oului in locul unde asezam urechile. Cu varful unui cutit prestam mici cruciulite in locul unde asezam ochii si nasul. Apoi infigem bland coada si mustatile :)

"Ciuperci cu palarie"

Sunt oua umplute care imita forma ciupercilor otravitoare.

Ingrediente:

* 8 oua fierte,
* 200g. crema de branza natur,
* sare,
* piper negru proaspat macinat,
* 1 lingurita mustar,
* 1/2 lingurita zahar praf,
* 4 rosii potrivit de mari,
* 40 g. margarina pentru gatit,
* 2 fire de ceapa verde,
* patrunjel verde pentru ornat;

Mod de preparare

1.Se taie din ambele capete ale oului in asa fel incat din partea de sus sa se taie mai mult pentru a se putea scoate galbenusul.

2.Galbenusurile se zdrobesc bine cu furculita,se amesteca cu crema de branza,mustarul si zaharul praf ,apoi se sareaza si pipereaza.Se umplu ouale cu aceasta compozitie.

3.Rosiile se taie in doua ,se scot semintele si se acopara ouale cu cate o jumatate de rosie.(vezi imaginea)

4.Se freaca margarina spuma si cu varful unui cutit se fac mici punctulete pe palariile din rosii.

5.Ceapa verde se taie marunt, se pune pe un platou, se aranjeaza ouale umplute si se orneaza cu patrunjel verde.

Cosulete cu branza

Un alt aperitiv foarte simplu si usor de preparat si care se preteaza si alte umpluturi,in functie de preferinte...

Ingrediente

* 250 g branza vaci
* 50 g unt
* 2-3 linguri de smantana
* sare
* cateva fire de marar
* 1 ceapa
* 6 rosii

Mod de preparare

Branza de vaci se mixeaza cu untul moale si smantana,pana devine o crema fina si spumoasa.Se adauga ceapa si mararul tocate marunt.Se potriveste gustul de sare.
Rosiile se scobesc de miez si se umplu cu crema de branza.
Din fasii de rosie se formeaza tortita cosuletului si se orneaza cu fire de marar.