Ingrediente:
4 oua
200 g zahar, 100 ml ulei, o cescuta de lapte, un plic zahar vanilat, un praf copt, coaja de la o lamaie, faina 350-400 g, boabe de struguri mari de masa
Preparare:
Se amesteca ouale cu zaharul cu mixerul pana devin o crema, se aduga zaharul vanilat, uleiul cu picatura, laptele si la urma faina cu praful de copt incorporat, aromele si un praf de sare. Se unge o tava dreptunghiulara cu ulei si se pune foaie de copt, apoi se toarna aluatul care curge.
Deasupra se aseaza boabele de struguri si se da la cuptorul incalzit ptr. 30 minute. Cand se scoate din cuptor se pudreaza cu zahar si se taie rece in bucati.
Mentiuni:
Se serveste rece ca desert.
21 mai 2010
Fursecuri rapide
Ingrediente:
3 oua
3 cesti mici de zahar (sau chiar doua daca nu vreti sa fie prea dulci)
3 cesti mici ulei
6 cesti faina(+ inca o ceasca daca se constata ca dupa ce se amesteca ingredientele coca inca mai curge)
coaja rasa de la o lamaie intreaga
praf de copt(un varf de cutit sau de linguritza)
zeama de la o jumate de lamaie
un pliculet de zahar vanilat
stafide sau bucati de nuci
Important: folosim pentru masuratoare o ceasca clasica(de cafea). Cu acceasi ceasca vom masura si zaharul si uleiul si faina. Nu se modifica deloc cantitatile.
Preparare:
Intr-un castron mare se sparg ouale, se bat bine cu mixerul. Se adauga zaharul si se bate si el cu ouale pana se topeste. Se pune si pliculetul de zahar vanilat. Apoi se adauga pe rand cestile de ulei. Dupa ce se adauga o ceasca, se mixeaza 2 minute si tot asa pana se pun cele 3 cesti de ulei. Se adauga apoi, pe rand cestile de faina. Dupa fiecare ceasca se mixeaza compozitia. Dupa ce s-a incorporat faina, deasupra vasului cu aluatul, se stinge un varf de cutit de praf de copt cu zeama de lamaie. Se rade apoi coaja de la o lamaie intreaga peste aluat si se stoarce si restul de zeama de lamaie. Dupa aceasta, se amesteca totul pret de un minut.
Coca e gata. Vom observa ca daca luam putina coca cu varful linguritei, aceasta nu curge dar e foarte moale.
Acest aluat se poate amesteca cu stafide, sau se lasa simplu (pentru fursecurile cu glazura de ciocolata)
Tava nu se unge cu nimic.
Se recomanda folosirea unei tavi intinse, fara margini inalte(tava speciala de cuptor).
Se recomanda de asemenea folosirea hartiei de copt.
Pentru ca e o coca moale, se va lua cu varful linguritei si, cu ajutorul degetului de la mana stanga se va ajuta aluatul sa coboare pe tava. Chiar daca nu o sa se aseze pe tava in forma foarte estetica, el va ajunge in cuptor la forma rotunda. Important e sa se lase loc* cel putin un cm* intre fursecuri pentru ca acestea in timpul coptului sa nu se uneasca intre ele.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la cea mai mare temperatura(240-250 grade)
Fursecurile se coc in 3 minute sau maximum 5 minute.
Fursecurile se pot uni cate doua cu serbet sau crema nutela si apoi se pot orna cu glazura.. de ciocolata topita.
3 oua
3 cesti mici de zahar (sau chiar doua daca nu vreti sa fie prea dulci)
3 cesti mici ulei
6 cesti faina(+ inca o ceasca daca se constata ca dupa ce se amesteca ingredientele coca inca mai curge)
coaja rasa de la o lamaie intreaga
praf de copt(un varf de cutit sau de linguritza)
zeama de la o jumate de lamaie
un pliculet de zahar vanilat
stafide sau bucati de nuci
Important: folosim pentru masuratoare o ceasca clasica(de cafea). Cu acceasi ceasca vom masura si zaharul si uleiul si faina. Nu se modifica deloc cantitatile.
Preparare:
Intr-un castron mare se sparg ouale, se bat bine cu mixerul. Se adauga zaharul si se bate si el cu ouale pana se topeste. Se pune si pliculetul de zahar vanilat. Apoi se adauga pe rand cestile de ulei. Dupa ce se adauga o ceasca, se mixeaza 2 minute si tot asa pana se pun cele 3 cesti de ulei. Se adauga apoi, pe rand cestile de faina. Dupa fiecare ceasca se mixeaza compozitia. Dupa ce s-a incorporat faina, deasupra vasului cu aluatul, se stinge un varf de cutit de praf de copt cu zeama de lamaie. Se rade apoi coaja de la o lamaie intreaga peste aluat si se stoarce si restul de zeama de lamaie. Dupa aceasta, se amesteca totul pret de un minut.
Coca e gata. Vom observa ca daca luam putina coca cu varful linguritei, aceasta nu curge dar e foarte moale.
Acest aluat se poate amesteca cu stafide, sau se lasa simplu (pentru fursecurile cu glazura de ciocolata)
Tava nu se unge cu nimic.
Se recomanda folosirea unei tavi intinse, fara margini inalte(tava speciala de cuptor).
Se recomanda de asemenea folosirea hartiei de copt.
Pentru ca e o coca moale, se va lua cu varful linguritei si, cu ajutorul degetului de la mana stanga se va ajuta aluatul sa coboare pe tava. Chiar daca nu o sa se aseze pe tava in forma foarte estetica, el va ajunge in cuptor la forma rotunda. Important e sa se lase loc* cel putin un cm* intre fursecuri pentru ca acestea in timpul coptului sa nu se uneasca intre ele.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la cea mai mare temperatura(240-250 grade)
Fursecurile se coc in 3 minute sau maximum 5 minute.
Fursecurile se pot uni cate doua cu serbet sau crema nutela si apoi se pot orna cu glazura.. de ciocolata topita.
Vinete cu ton si mozzarella
Ingrediente:
pentru 4 portii
* 2 vinete mai maricele
* 100 g -150 g. ton conserva in ulei
* 100 g. mozzarella
* oregano
* ulei pentru prajit
* sare
Preparare:
Vinetele cu tot cu coaje, se taie felii circa 1 cm., se dau prin faina si se prajesc pe ambele parti, in ulei de masline bine incalzit.
Le puneti pe hartie, sa absoarba grasimea. Intr-o tava, puneti un strat de vinete, deasupra ton maruntit (scurs de ulei), felii subtiri de mozzarella, sare iar apoi un alt strat de vinete + ton + mozzarella + oregan + sare.
Dati la cuptor circa 10 -15 minute ... pana cand s-a topit bine mozzarella.
Mentiuni:
Daca doriti, vinetele le puteti coace si pe gratar. Daca preparati cu vinete la gratar, cand puneti tonul adaugati si putin ulei de masline, in care a fost conservat. Cu vinetele prajite nu este nevoie, sunt suficient de grase.
Se servesc caldute sau reci.
pentru 4 portii
* 2 vinete mai maricele
* 100 g -150 g. ton conserva in ulei
* 100 g. mozzarella
* oregano
* ulei pentru prajit
* sare
Preparare:
Vinetele cu tot cu coaje, se taie felii circa 1 cm., se dau prin faina si se prajesc pe ambele parti, in ulei de masline bine incalzit.
Le puneti pe hartie, sa absoarba grasimea. Intr-o tava, puneti un strat de vinete, deasupra ton maruntit (scurs de ulei), felii subtiri de mozzarella, sare iar apoi un alt strat de vinete + ton + mozzarella + oregan + sare.
Dati la cuptor circa 10 -15 minute ... pana cand s-a topit bine mozzarella.
Mentiuni:
Daca doriti, vinetele le puteti coace si pe gratar. Daca preparati cu vinete la gratar, cand puneti tonul adaugati si putin ulei de masline, in care a fost conservat. Cu vinetele prajite nu este nevoie, sunt suficient de grase.
Se servesc caldute sau reci.
Peste cu dovlecei si ciuperci
Ingrediente:
4 fileuri de peste de-congelate sau proaspete
2 dovlecei micuti
3 ciuperci mari (proaspete)
1/4 de pahar suc de rosii
1 lingura de ulei
sare
foi de dafin
Preparare:
Intr-o cratita putin mai adanca se pune pestele la rimenit, dovleceii rondele, ciupercile in sferturi si sarea... am inabusit totul sub capac .. apoi sucul de rosii, fara capac se fierbe pina pestele si dovleceii sunt gata sa intre furculita in ei .. cca 15 min ... daca va plac dovleceii si ciupercile mai fierte/moi atunci incepeti prin a inabusi legumele si cind sunt putin inmuiate se adauga pestele etc ....
4 fileuri de peste de-congelate sau proaspete
2 dovlecei micuti
3 ciuperci mari (proaspete)
1/4 de pahar suc de rosii
1 lingura de ulei
sare
foi de dafin
Preparare:
Intr-o cratita putin mai adanca se pune pestele la rimenit, dovleceii rondele, ciupercile in sferturi si sarea... am inabusit totul sub capac .. apoi sucul de rosii, fara capac se fierbe pina pestele si dovleceii sunt gata sa intre furculita in ei .. cca 15 min ... daca va plac dovleceii si ciupercile mai fierte/moi atunci incepeti prin a inabusi legumele si cind sunt putin inmuiate se adauga pestele etc ....
Vinete cu sos de iaurt si usturoi
Ingrediente:
doua vinete
putin ulei de masline
un iaurt
2-3 catei de usturoi
cateva fire de patrunjel
sare,
piper.
Preparare:
Spalam vinetele, si le curatam de coaja dar nu in totalitate ci in felul urmator: curatam vanata pe lung si taiem o fasie de coaja si una nu, asa cum se vede in poza.
Apoi le taiem rondele, presaram sare pe ele si le punem la scurs pe hartie absorbanta timp de o jumatate de ora.
Dupa ce s-au scurs punem pe aragaz o tigaie teflonata, punem cateva picaturi de ulei si adaugam feliile de vinete si le lasam sa se faca pe ambele parti.
Intre timp pregatim sosul de iaurt astfel: pisam usturoiul, adaugam iaurtul si patrunjelul tocat marunt asezonam cu sare si piper si il dam la rece pana sunt gata vinetele.
Pe o farfurie se aseaza feliile de vinete si deasupra sosul de iaurt.
E o mancare usoara si rapida.
doua vinete
putin ulei de masline
un iaurt
2-3 catei de usturoi
cateva fire de patrunjel
sare,
piper.
Preparare:
Spalam vinetele, si le curatam de coaja dar nu in totalitate ci in felul urmator: curatam vanata pe lung si taiem o fasie de coaja si una nu, asa cum se vede in poza.
Apoi le taiem rondele, presaram sare pe ele si le punem la scurs pe hartie absorbanta timp de o jumatate de ora.
Dupa ce s-au scurs punem pe aragaz o tigaie teflonata, punem cateva picaturi de ulei si adaugam feliile de vinete si le lasam sa se faca pe ambele parti.
Intre timp pregatim sosul de iaurt astfel: pisam usturoiul, adaugam iaurtul si patrunjelul tocat marunt asezonam cu sare si piper si il dam la rece pana sunt gata vinetele.
Pe o farfurie se aseaza feliile de vinete si deasupra sosul de iaurt.
E o mancare usoara si rapida.
Rosii umplute cu orez si ciuperci, la cuptor
Ingrediente:
* 10-12 rosii medii
* 1 ceapa mare
* 1 morcov
* 1 cana de orez
* 1 cutie ciuperci (400gr.)
* branza rasa(parmezan,cascaval) de pus deasupra
* supa de zarzavat
* 4 linguri ulei de masline (floarea-soarelui)
* patrunjel tocat
* sare,piper
Pentru sos:
* apa(1/2 cana)
* 2-3 rosii curatate de pielita
* 2 linguri ulei
* praf de usturoi (sau usturoi tocat marunt)
* sare
Se poate folosi direct suc de rosii daca nu mai doriti sa faceti sosul.
Preparare:
Prepararea a jumatate din compozitie ajunge pentru 6 rosii .
Se taie rosia in partea unde a fost codita, se scoate miezul cu semintele, se sareaza si se aseaza cu gura in jos sa se scurga.
In acest timp,ceapa taiata marunt se prajeste in ulei,impreuna cu morcovul ras, se adauga orezul si,cand incepe sa se rumeneasca , se stinge cu supa de zarzavat.(daca nu aveti supa stingeti cu apa). Se lasa sa dea 2-3 clocote, se adauga miezul rosiilor tocate si zeama (nu neaparat tot) si apoi ciupercile tocate marunt, se tine alte 5 minute, se adauga sare, patrunjelul.
Important este ca compozitia finala sa fie putin zemoasa. Se umplu rosile, se aseaza intr-o cratita si se toarna deasupra sosul facut sau sucul de rosii.Deasupra rosiilor se presara putina branza rasa.
Se dau la cuptor 15 minute la foc mic.
* 10-12 rosii medii
* 1 ceapa mare
* 1 morcov
* 1 cana de orez
* 1 cutie ciuperci (400gr.)
* branza rasa(parmezan,cascaval) de pus deasupra
* supa de zarzavat
* 4 linguri ulei de masline (floarea-soarelui)
* patrunjel tocat
* sare,piper
Pentru sos:
* apa(1/2 cana)
* 2-3 rosii curatate de pielita
* 2 linguri ulei
* praf de usturoi (sau usturoi tocat marunt)
* sare
Se poate folosi direct suc de rosii daca nu mai doriti sa faceti sosul.
Preparare:
Prepararea a jumatate din compozitie ajunge pentru 6 rosii .
Se taie rosia in partea unde a fost codita, se scoate miezul cu semintele, se sareaza si se aseaza cu gura in jos sa se scurga.
In acest timp,ceapa taiata marunt se prajeste in ulei,impreuna cu morcovul ras, se adauga orezul si,cand incepe sa se rumeneasca , se stinge cu supa de zarzavat.(daca nu aveti supa stingeti cu apa). Se lasa sa dea 2-3 clocote, se adauga miezul rosiilor tocate si zeama (nu neaparat tot) si apoi ciupercile tocate marunt, se tine alte 5 minute, se adauga sare, patrunjelul.
Important este ca compozitia finala sa fie putin zemoasa. Se umplu rosile, se aseaza intr-o cratita si se toarna deasupra sosul facut sau sucul de rosii.Deasupra rosiilor se presara putina branza rasa.
Se dau la cuptor 15 minute la foc mic.
Ratatouille cu vinete, dovlecei si ardei
Ingrediente:
1 ceapa mica
putin usturoi feliat
1 canuta de sos tomat
2-3 linguri ulei
1 vanata mica
1 dovlecel mic verde
1-2 ardei grasi
sare si piper
Preparare:
Se incalzeste cuprtorul la 190-200 grade. Se pregateste o tavita sau un vas termorezistent. Se decupeaza hartie de copt in forma vasului in care pregatiti mancarea. Punem sosul tomat pe fundul vasului. Se toaca ceapa si se feliaza usturoiul. Se pun peste sosul tomat si uleiul.
Se feliaza legumele in rondele subtiri si cat se poate de egale cu un cutit foarte ascutit. Se aseaza in vas cate o felie:dovlecel, vanata, ardei. Daca vasul e rotund se pun cercuri, daca e dreptunghiular se pun in straturi. Dupa ce terminati de
aranjat va arata minunat si foarte frumos colorat.
Se acopera cu hartia de copt si se pune la cuptor pentru 45-50 minute la foc mic sau 190-200 grade.
Se serveste simplu sau cu smantana.
1 ceapa mica
putin usturoi feliat
1 canuta de sos tomat
2-3 linguri ulei
1 vanata mica
1 dovlecel mic verde
1-2 ardei grasi
sare si piper
Preparare:
Se incalzeste cuprtorul la 190-200 grade. Se pregateste o tavita sau un vas termorezistent. Se decupeaza hartie de copt in forma vasului in care pregatiti mancarea. Punem sosul tomat pe fundul vasului. Se toaca ceapa si se feliaza usturoiul. Se pun peste sosul tomat si uleiul.
Se feliaza legumele in rondele subtiri si cat se poate de egale cu un cutit foarte ascutit. Se aseaza in vas cate o felie:dovlecel, vanata, ardei. Daca vasul e rotund se pun cercuri, daca e dreptunghiular se pun in straturi. Dupa ce terminati de
aranjat va arata minunat si foarte frumos colorat.
Se acopera cu hartia de copt si se pune la cuptor pentru 45-50 minute la foc mic sau 190-200 grade.
Se serveste simplu sau cu smantana.
Poienita de ciuperci proaspete
Ingrediente:
ciuperci,
3 cartofi,
1 morcov mare,
100 ml maioneza,
4 lg pline de branza sarata,
oregano,
ceapa verde.
Preparare:
Ciupercile intregi se fierb, cartofii si morcovul la fel, apoi separat cartofi se curata de coaja se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu branza si oregano. Morcovul se rade si se amesteca cu jumate din maioneza si se adauga sare dupa gust. Ciupercile se racesc si se scurg. Frunzele de ceapa verde se toaca marunt.
Asamblarea:
Se infoliaza o cratita, apoi se aseaza ciupercile cu coada in sus:D.
Se adauga ceapa verde tocata apoi amestecul din cartofi un strat din maioneza ramasa si se adauga apoi amestecul de morcovi
Se lasa la frigider 1-2 ore si apoi se rastoarna pe o farfurie.
ciuperci,
3 cartofi,
1 morcov mare,
100 ml maioneza,
4 lg pline de branza sarata,
oregano,
ceapa verde.
Preparare:
Ciupercile intregi se fierb, cartofii si morcovul la fel, apoi separat cartofi se curata de coaja se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu branza si oregano. Morcovul se rade si se amesteca cu jumate din maioneza si se adauga sare dupa gust. Ciupercile se racesc si se scurg. Frunzele de ceapa verde se toaca marunt.
Asamblarea:
Se infoliaza o cratita, apoi se aseaza ciupercile cu coada in sus:D.
Se adauga ceapa verde tocata apoi amestecul din cartofi un strat din maioneza ramasa si se adauga apoi amestecul de morcovi
Se lasa la frigider 1-2 ore si apoi se rastoarna pe o farfurie.
Omleta cu ciuperci si cas
Ingrediente:
-10 oua
-2 ardei verzi
-1 ceapa
-1 cutie de ciuperci
-150 g branza cas
-condimente
Preparare:
-calim ceapa
-adaugam ardei, apoi ciupercile
-punem condimente-
-punem ouale batute in care punem putina sare si adaugam casul taiat cubulete
-10 oua
-2 ardei verzi
-1 ceapa
-1 cutie de ciuperci
-150 g branza cas
-condimente
Preparare:
-calim ceapa
-adaugam ardei, apoi ciupercile
-punem condimente-
-punem ouale batute in care punem putina sare si adaugam casul taiat cubulete
Ciuperci cu cascaval la cuptor
Ingrediente:
-1 kg ciuperci proaspete
-100 g unt
-300 g cascaval ras
-2 oua
-sare
-piper
Preparare:
Alegeti ciuperci proaspete, frumoase si tari, curatati-le de impuritati si spalati-le sub jet de apa rece. Puneti-le sa fiarba, 15-20 min, intr-un vas, in apa putina, usor sarata, la foc domol.
Scurgeti-le, lasati-le sa se raceasca si apoi taiati-le felii subtiri.
Intr-un vas termorezistent, asezati straturi alternative de ciuperci si cascaval ras, pana epuizati ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval.
Deasupra turnati intai, untul topit si apoi, ouale batute usor, sarate si piperate. Dati la cuptorul incins pentru 20-25 min, la foc potrivit, pana prind o crusta usor intarita si aurie.
Serviti fierbinte!
-1 kg ciuperci proaspete
-100 g unt
-300 g cascaval ras
-2 oua
-sare
-piper
Preparare:
Alegeti ciuperci proaspete, frumoase si tari, curatati-le de impuritati si spalati-le sub jet de apa rece. Puneti-le sa fiarba, 15-20 min, intr-un vas, in apa putina, usor sarata, la foc domol.
Scurgeti-le, lasati-le sa se raceasca si apoi taiati-le felii subtiri.
Intr-un vas termorezistent, asezati straturi alternative de ciuperci si cascaval ras, pana epuizati ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval.
Deasupra turnati intai, untul topit si apoi, ouale batute usor, sarate si piperate. Dati la cuptorul incins pentru 20-25 min, la foc potrivit, pana prind o crusta usor intarita si aurie.
Serviti fierbinte!
Budinca de dovlecei si fasole verde
Ingrediente:
-500 g fasole verde pastai
-un dovlecel de marime potrivita
-300g telemea
-100g branza dulce (urda)
-o legatura de marar-4 oua
-o rosie pt. decor
-sare
Preparare:
Se curata dovlecelul de coaja si se taie felii subtiri, care se presara cu putina sare. Peste cca 15 min. se sterg cu hartie absorbanta.
-Se curata fasolea, se spala, se rupe in bucati de cca 5 cm sui se oparaeste.
-Se rade telemeau, urda ( daca este branza de vaca se zdrobeste cu furculita). Se amesteca toate cu 3 oua si cu mararul tocat marunt s icu fasolea scursa.
-Se unge un vas termorezistent si se tapeteaza cu pesmet.
-Se pune un strat de rondele de dovlecei, se toarna peste ei amestecul de branza si fasole, se netezeste si se acopera cu rondele de dovlecei.
-Se bate bine oul ramas si se repartizeaza uniform-cu pensula -peste dovlecei.
-Se orneaza cu felii de rosie
-Se coace in cuptorul preincalzit cca 50min. la 200 gr. C.
-Se portioneaza dupa ce s-a racit putin.
-500 g fasole verde pastai
-un dovlecel de marime potrivita
-300g telemea
-100g branza dulce (urda)
-o legatura de marar-4 oua
-o rosie pt. decor
-sare
Preparare:
Se curata dovlecelul de coaja si se taie felii subtiri, care se presara cu putina sare. Peste cca 15 min. se sterg cu hartie absorbanta.
-Se curata fasolea, se spala, se rupe in bucati de cca 5 cm sui se oparaeste.
-Se rade telemeau, urda ( daca este branza de vaca se zdrobeste cu furculita). Se amesteca toate cu 3 oua si cu mararul tocat marunt s icu fasolea scursa.
-Se unge un vas termorezistent si se tapeteaza cu pesmet.
-Se pune un strat de rondele de dovlecei, se toarna peste ei amestecul de branza si fasole, se netezeste si se acopera cu rondele de dovlecei.
-Se bate bine oul ramas si se repartizeaza uniform-cu pensula -peste dovlecei.
-Se orneaza cu felii de rosie
-Se coace in cuptorul preincalzit cca 50min. la 200 gr. C.
-Se portioneaza dupa ce s-a racit putin.
Cartofi cu ciuperci la cuptor
Ingrediente:
5-6 cartofi
1 cutie ciuperci
2 legaturi ceapa verde
vegeta
piper
ulei de masline
marar verde
Preparare:
Se curata cartofii si se taie rondele subtiri.
Ciupercile se taie feliute.
Ceapa verde se taie oblic.
Intr-un vas Yena, uns cu ulei de masline se pune un rand de cartofi unul de ciuperci si altul de ceapa verde. Se presara vegeta si marar verde tocat. Se repeta inca o data cu cartofi, ciuperci si ceapa, deasupra se pun cartofii. Deasupra se mai pune putin ulei de masline si se da vasul la cuptorul dinainte incins pina se face o culoare frumoasa aurie, deasupra.
Se poate servi ca atare sau cu tocana de legume.
Mentiuni:
Daca nu vreti sa folositi garnitura ca mancare de post, o puteti servi cu friptura. . .Este delicioasa. . .
5-6 cartofi
1 cutie ciuperci
2 legaturi ceapa verde
vegeta
piper
ulei de masline
marar verde
Preparare:
Se curata cartofii si se taie rondele subtiri.
Ciupercile se taie feliute.
Ceapa verde se taie oblic.
Intr-un vas Yena, uns cu ulei de masline se pune un rand de cartofi unul de ciuperci si altul de ceapa verde. Se presara vegeta si marar verde tocat. Se repeta inca o data cu cartofi, ciuperci si ceapa, deasupra se pun cartofii. Deasupra se mai pune putin ulei de masline si se da vasul la cuptorul dinainte incins pina se face o culoare frumoasa aurie, deasupra.
Se poate servi ca atare sau cu tocana de legume.
Mentiuni:
Daca nu vreti sa folositi garnitura ca mancare de post, o puteti servi cu friptura. . .Este delicioasa. . .
Broccoli cu mozzarela, la cuptor
Ingrediente:
broccoli 2 capatani
pesmet
100 gr unt
300 mozzarella ( cas sau telemea)
parmesan ras
Preparare:
Se spala si se taie floretele de broccoli. Se pun la fiert in apa cu sare (circa 5 minute). Se scot din apa, se tin in strecuratoare pana pregatim tava pentru cuptor.
O tava termorezistenta, se unge cu unt si se presara pesmet pe margini si fund. Se aseaza apoi floretele de broccoli una langa alta si se presara deaspura mozzarella si parmesanul. Se pun bucati de unt din loc in loc, se presara pesmet din nou si se presara apoi inca un strat de mozzarella. Se pune iar pesmet si se da la cuptor. Se lasa pana prinde o crusta frumoasa. Cine doreste poate sa renunte la ultimul strat de pesmet si sa lase doar stratul de branza mozzarella.
Se poate servi cu smantana.
broccoli 2 capatani
pesmet
100 gr unt
300 mozzarella ( cas sau telemea)
parmesan ras
Preparare:
Se spala si se taie floretele de broccoli. Se pun la fiert in apa cu sare (circa 5 minute). Se scot din apa, se tin in strecuratoare pana pregatim tava pentru cuptor.
O tava termorezistenta, se unge cu unt si se presara pesmet pe margini si fund. Se aseaza apoi floretele de broccoli una langa alta si se presara deaspura mozzarella si parmesanul. Se pun bucati de unt din loc in loc, se presara pesmet din nou si se presara apoi inca un strat de mozzarella. Se pune iar pesmet si se da la cuptor. Se lasa pana prinde o crusta frumoasa. Cine doreste poate sa renunte la ultimul strat de pesmet si sa lase doar stratul de branza mozzarella.
Se poate servi cu smantana.
Chec de albusuri cu rahat
Ingrediente:
7 albusuri
150 g faina
300 g zahar
170 g margarina (20 g pentru uns tava)
1 plic praf de copt
otet sau zeama de lamaie pentru praful de copt
200 g rahat
20 g cacao
zahar vanilat
esenta de vanilie
Preparare:
Albusurile se bat spuma cu putina sare. Margarina se freaca cu zaharul, zaharul vanilat, praful de copt stins in otet si esenta de vanilie bine, dupa care se pune faina. Se adauga albusurile batute spuma si se amesteca de sus in jos cu grija (la inceput apar mici cocoloase, dar se diminueaza pe parcurs). Un sfert din compozitie se separa si se amesteca cu cacaua.
Se unge tava cu margarina si se pune compozitia alba, dupa care se adauga compozitia cu cacaua ornamental. Rahatul se taie cubulete mici si se adauga peste cele doua compozitii.Se da la cuptor la foc potrivit, aproximativ pentru 40 minute.
Mentiuni:
La sfarsit se poate pudra cu zahar pudra.
Pofta buna! ! !
7 albusuri
150 g faina
300 g zahar
170 g margarina (20 g pentru uns tava)
1 plic praf de copt
otet sau zeama de lamaie pentru praful de copt
200 g rahat
20 g cacao
zahar vanilat
esenta de vanilie
Preparare:
Albusurile se bat spuma cu putina sare. Margarina se freaca cu zaharul, zaharul vanilat, praful de copt stins in otet si esenta de vanilie bine, dupa care se pune faina. Se adauga albusurile batute spuma si se amesteca de sus in jos cu grija (la inceput apar mici cocoloase, dar se diminueaza pe parcurs). Un sfert din compozitie se separa si se amesteca cu cacaua.
Se unge tava cu margarina si se pune compozitia alba, dupa care se adauga compozitia cu cacaua ornamental. Rahatul se taie cubulete mici si se adauga peste cele doua compozitii.Se da la cuptor la foc potrivit, aproximativ pentru 40 minute.
Mentiuni:
La sfarsit se poate pudra cu zahar pudra.
Pofta buna! ! !
Chec cu ciocolata...rapid de facut
Ingrediente:
6 oua
200 gr zahar
110 gr faina
50 ml ulei
100 gr ciocolata menaj razuita
1/2 plic praf de copt
ciocolata menaj ptr glazura
ciocolata cu alune 1 tabla
1 lingura rama
Preparare:
Albusul de la cele 6 oua se bat spuma tare cu 200 gr zahar. Galbenusurile se freaca spuma cu 1 lingura zahar si apoi adaugam la el 50 ml ulei. Galbenusul se adauga treptat la albus amestecand incet de jos in sus sa nu se zdrobeasca . Faina o amestecam cu 100 gr ciocolata menaj razuita si cu 1/2 pli praf de copt si asa adaugam treptat la albusul amestecat cu galbenus ,amestecand in continuare cu grija.
Se pune hartie de copt sau folie de aluminiu unsa cu rama si se toarna compozitia in forma de chec. Deasupra punem bucatele de ciocolata cu alune si dam totul la cuptor.
Dupa ce a copt (facem proba scobitorii ), il scoatem si il rasturnam pe un fund de lemn. Il lasam sa raceasca si intre timp pregatim o glazura din ciocolata de menaj cca 100 gr se pune la foc cu 3 linguri de apa si se adauga 1 lingura de rama , glazura astfel obtinuta se pune pe chec si se orneaza totul cu bombonele sau dupa gustul fiecaruia.
6 oua
200 gr zahar
110 gr faina
50 ml ulei
100 gr ciocolata menaj razuita
1/2 plic praf de copt
ciocolata menaj ptr glazura
ciocolata cu alune 1 tabla
1 lingura rama
Preparare:
Albusul de la cele 6 oua se bat spuma tare cu 200 gr zahar. Galbenusurile se freaca spuma cu 1 lingura zahar si apoi adaugam la el 50 ml ulei. Galbenusul se adauga treptat la albus amestecand incet de jos in sus sa nu se zdrobeasca . Faina o amestecam cu 100 gr ciocolata menaj razuita si cu 1/2 pli praf de copt si asa adaugam treptat la albusul amestecat cu galbenus ,amestecand in continuare cu grija.
Se pune hartie de copt sau folie de aluminiu unsa cu rama si se toarna compozitia in forma de chec. Deasupra punem bucatele de ciocolata cu alune si dam totul la cuptor.
Dupa ce a copt (facem proba scobitorii ), il scoatem si il rasturnam pe un fund de lemn. Il lasam sa raceasca si intre timp pregatim o glazura din ciocolata de menaj cca 100 gr se pune la foc cu 3 linguri de apa si se adauga 1 lingura de rama , glazura astfel obtinuta se pune pe chec si se orneaza totul cu bombonele sau dupa gustul fiecaruia.
Capsuni trase in ciocolata
Ingrediente:
-capsuni
-ciocolata de lapte 50 gr
-ciocolata alba 50 gr
Preparare:
SE aleg capsuni mai mari putin, cu codita casa se poata tine in mana bine, se spala, se usuca. Se pun pe o farfurie. Se topeste ciocolata de lapte si imediat se introduc in ea capsunile, Se acopera cu ciocolata pana sus la codita. Se aranjeaza frumos pe farfurie (este bine sa aveti pe farfurie o hartie cerata ca sa se poate dezlipi usor capsunile). Se dau la frigider pentru 10 minute sau mai putin (sa se intareasca ciocolata pe ele).
Se topeste ciocolata alba si se ia capsuna de codita si se introduce in ciocolata o parte, dar se tine putin oblic, Se scoate si apoi se introduce partea opusa a capsunii in ciocolata (oblic din nou) se pun pe hartie cerata din nou si se lasa la intarit.
Ciocolata se tine pe apa calda ca sa nu se intareasca si cu ajutorul unei scobitori introduse in ciocolata, se face un papion fiecarei capsuni si doi nasturi. Se da la frigider pana se serveste
Timp Preparare: 30 '
-capsuni
-ciocolata de lapte 50 gr
-ciocolata alba 50 gr
Preparare:
SE aleg capsuni mai mari putin, cu codita casa se poata tine in mana bine, se spala, se usuca. Se pun pe o farfurie. Se topeste ciocolata de lapte si imediat se introduc in ea capsunile, Se acopera cu ciocolata pana sus la codita. Se aranjeaza frumos pe farfurie (este bine sa aveti pe farfurie o hartie cerata ca sa se poate dezlipi usor capsunile). Se dau la frigider pentru 10 minute sau mai putin (sa se intareasca ciocolata pe ele).
Se topeste ciocolata alba si se ia capsuna de codita si se introduce in ciocolata o parte, dar se tine putin oblic, Se scoate si apoi se introduce partea opusa a capsunii in ciocolata (oblic din nou) se pun pe hartie cerata din nou si se lasa la intarit.
Ciocolata se tine pe apa calda ca sa nu se intareasca si cu ajutorul unei scobitori introduse in ciocolata, se face un papion fiecarei capsuni si doi nasturi. Se da la frigider pana se serveste
Timp Preparare: 30 '
20 mai 2010
Clatite Siciliene
Ingrediente:
Pentru clatite:
- 2 oua
- 100 g faina
- 350 ml lapte
- praf de copt
- esenta de vanilie
Pentru ornat:
- 300 g inghetata
- 100 ml frisca
- 100 g Finetti
- 50 g alune prajite macinate
Preparare:
Ingredientele pentru clatite se amesteca, pana rezulta un aluat cu consistenta smantanii. Clatitele se fac cat mai subtiri, prajite in putin ulei.
Cand inca mai sunt calde, clatitele se ruleaza, neumplute, si se taie rondele, care se aseaza pe o farfurie sub forma de floricica. In centru se pune Finetti ( tinut langa aragaz cat timp se prajesc clatitele, pentru a fi cat mai moale), iar pe marginile farfuriei se orneaza cu frisca (peste care se aseaza cateva capsuni pentru decori) si inghetata. In mijloc se presara alune prajite si maruntite.
Pentru clatite:
- 2 oua
- 100 g faina
- 350 ml lapte
- praf de copt
- esenta de vanilie
Pentru ornat:
- 300 g inghetata
- 100 ml frisca
- 100 g Finetti
- 50 g alune prajite macinate
Preparare:
Ingredientele pentru clatite se amesteca, pana rezulta un aluat cu consistenta smantanii. Clatitele se fac cat mai subtiri, prajite in putin ulei.
Cand inca mai sunt calde, clatitele se ruleaza, neumplute, si se taie rondele, care se aseaza pe o farfurie sub forma de floricica. In centru se pune Finetti ( tinut langa aragaz cat timp se prajesc clatitele, pentru a fi cat mai moale), iar pe marginile farfuriei se orneaza cu frisca (peste care se aseaza cateva capsuni pentru decori) si inghetata. In mijloc se presara alune prajite si maruntite.
Chec cu branza si cirese
Ingrediente:
300gr. faina
150gr. zahar
2 oua
1/2 pahar cu ulei
200gr. ricotta (brinza dulce)
1 iaurt simplu
1 praf de copt
o mina de stafide
o mina buna de cirese
vanilie,
un pic de sare
Preparare:
Faina se amesteca cu praful de copt, apoi se cerne de 2 ori. Intr-un vas se amesteca ricotta (brinza dulce), iaurtul, zaharul, 2 oua si uleiul, iar la sfirsit se adauga stafidele si faina cite putin.
Se unge o forma de chec cu unt si se tapeteaza cu faina apoi se pune 1/2 din compozitia de mai sus, se presara ciresele (la care le-am scos simburii si le-am dat putin prin faina), iar apoi cealalta 1/2 din compozitie. Se da la cuptor 30-40 de min. la 180 grade C.
300gr. faina
150gr. zahar
2 oua
1/2 pahar cu ulei
200gr. ricotta (brinza dulce)
1 iaurt simplu
1 praf de copt
o mina de stafide
o mina buna de cirese
vanilie,
un pic de sare
Preparare:
Faina se amesteca cu praful de copt, apoi se cerne de 2 ori. Intr-un vas se amesteca ricotta (brinza dulce), iaurtul, zaharul, 2 oua si uleiul, iar la sfirsit se adauga stafidele si faina cite putin.
Se unge o forma de chec cu unt si se tapeteaza cu faina apoi se pune 1/2 din compozitia de mai sus, se presara ciresele (la care le-am scos simburii si le-am dat putin prin faina), iar apoi cealalta 1/2 din compozitie. Se da la cuptor 30-40 de min. la 180 grade C.
Chec usor de facut
Ingrediente:
250 g faina
4 oua
2 pahare de zahar
1 pahar apa
1 pahar ulei
1 zahar vanilat
1 esenta de rom
Putina coaja de lamaie si portocala
1 praf de copt
Preparare:
Se bat ouale cu zaharul se adauga uleiul,apa si mirodeniile. Praful de copt se amesteca cu faina si se varsa in ploaie peste primul amestec. Va se unge si tapeteaza cu faina sau cu hartie, se varsa compozitia .Se poate pastra putina compozitie pentru a o amesteca cu cacao si apoi o incorporam si pe aceasta in continut. Se da la cuptorul preincalzit la 180° C cam 35 minute. Se incearca pe mijloc cun cutitascutit.
250 g faina
4 oua
2 pahare de zahar
1 pahar apa
1 pahar ulei
1 zahar vanilat
1 esenta de rom
Putina coaja de lamaie si portocala
1 praf de copt
Preparare:
Se bat ouale cu zaharul se adauga uleiul,apa si mirodeniile. Praful de copt se amesteca cu faina si se varsa in ploaie peste primul amestec. Va se unge si tapeteaza cu faina sau cu hartie, se varsa compozitia .Se poate pastra putina compozitie pentru a o amesteca cu cacao si apoi o incorporam si pe aceasta in continut. Se da la cuptorul preincalzit la 180° C cam 35 minute. Se incearca pe mijloc cun cutitascutit.
Budinca de spaghete cu branza
Ingrediente:
300 gr spagheti
2 oua
100 gr smantana
coaja de la o lamaie
un varf de cutit de sare
zahar dupa gust
250-300 gr fiochi de latte (branza de vaci)
Preparare:
Se fierb pastele, separat se amesteca ouale, zaharul, sarea, smantana, branza, coaja de lamaie, se scurg pastele de apa si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se unge o tava cu unt se tapeteaza cu pesmet se pune compozitia in tava. Deasupra se pun cateva bucatele de unt si se presara putin pesmet amestecat cu putin zahar, se baga la cuptor pentru cca 30-40 de minute.
300 gr spagheti
2 oua
100 gr smantana
coaja de la o lamaie
un varf de cutit de sare
zahar dupa gust
250-300 gr fiochi de latte (branza de vaci)
Preparare:
Se fierb pastele, separat se amesteca ouale, zaharul, sarea, smantana, branza, coaja de lamaie, se scurg pastele de apa si se amesteca cu compozitia de mai sus. Se unge o tava cu unt se tapeteaza cu pesmet se pune compozitia in tava. Deasupra se pun cateva bucatele de unt si se presara putin pesmet amestecat cu putin zahar, se baga la cuptor pentru cca 30-40 de minute.
Budinca lenesului
Ingrediente:
1 plic budinca vanilie
1 plic budinca ciocolata
1 plic budinca capsuni
1. 5 l lapte
21 linguri zahar
1 kiwi
1 banana
piscoturi
Preparare:
La 1 plic de budinca am pus 7 linguri zahar am amestecat si am adaugat treptat 500 ml lapte rece si am pus cratita la foc de am fiert budinca. La fel am procedat si cu celelalte 2 budinci. Le-am pus deoparte sa raceasca (dar am amestecat din cand in cand sa nu se faca pojghita deasupra).
In boluri de plastic am asezat pe margini piscoturi taiate in doua, pe fundul bolului am pus cateva felii de banana peste care am pus un rand de budinca de ciocolata. Peste stratul de ciocolata am pus cateva felii de kiwii, un strat de budinca vanilie apoi budinca de capsuni iar in incheiere am pus si un piscot taiat in doua sub forma de capac. Puteti sa folositi si alte fructe, eu pe acestea le-am avut la indemana, puteti sa alternati straturile de budinca dupa voia inimii.
Bolurile le-am dat la rece pana a doua zi. La servire le rasturnam pe farfurioara si putem orna cu frisca, ciocolata topita sau alte variante (la mine nu cautati ornamentele caci pe buna dreptate am spus ca e dulcele lenesului Razz )
Pofta Buna ! ! !
1 plic budinca vanilie
1 plic budinca ciocolata
1 plic budinca capsuni
1. 5 l lapte
21 linguri zahar
1 kiwi
1 banana
piscoturi
Preparare:
La 1 plic de budinca am pus 7 linguri zahar am amestecat si am adaugat treptat 500 ml lapte rece si am pus cratita la foc de am fiert budinca. La fel am procedat si cu celelalte 2 budinci. Le-am pus deoparte sa raceasca (dar am amestecat din cand in cand sa nu se faca pojghita deasupra).
In boluri de plastic am asezat pe margini piscoturi taiate in doua, pe fundul bolului am pus cateva felii de banana peste care am pus un rand de budinca de ciocolata. Peste stratul de ciocolata am pus cateva felii de kiwii, un strat de budinca vanilie apoi budinca de capsuni iar in incheiere am pus si un piscot taiat in doua sub forma de capac. Puteti sa folositi si alte fructe, eu pe acestea le-am avut la indemana, puteti sa alternati straturile de budinca dupa voia inimii.
Bolurile le-am dat la rece pana a doua zi. La servire le rasturnam pe farfurioara si putem orna cu frisca, ciocolata topita sau alte variante (la mine nu cautati ornamentele caci pe buna dreptate am spus ca e dulcele lenesului Razz )
Pofta Buna ! ! !
Briose cu visine (sau orice alt fruct)
Ingrediente:
-2 oua
-200 gr zahar
-200 ml ulei
-300 ml iaurt
-1/2 lingurita sare
-sucul si coaja de la o lamaie
-400 gr faina
-1 si 1/2 plic praf de copt
-500 g visine: din compot, sau proaspete, sau congelate(care se lasa la decongelat si scurs)
Preparare:
-amestecam bine oule ce zaharul cu mixerul pana isi dubleaza compozitia volumul
-adaugam uleiul cate un pic
-punem sarea, coaja de la lamaie si lamaia stoarsa
-adaugam iaurtul si mixam mai departe
-la sfarisit punem praful de copt si faina
-portionam cu lingura in fiecare recipient apoi adaugam cateva visine
-bagam la cuptor 30 minute la 175 grade
-se pot coace in tavi speciale sau hartiute de briose, dar puneti cate 3 odata sa nu se labarteze prea mult hartiuta si sa iasa aluatul afara.
-2 oua
-200 gr zahar
-200 ml ulei
-300 ml iaurt
-1/2 lingurita sare
-sucul si coaja de la o lamaie
-400 gr faina
-1 si 1/2 plic praf de copt
-500 g visine: din compot, sau proaspete, sau congelate(care se lasa la decongelat si scurs)
Preparare:
-amestecam bine oule ce zaharul cu mixerul pana isi dubleaza compozitia volumul
-adaugam uleiul cate un pic
-punem sarea, coaja de la lamaie si lamaia stoarsa
-adaugam iaurtul si mixam mai departe
-la sfarisit punem praful de copt si faina
-portionam cu lingura in fiecare recipient apoi adaugam cateva visine
-bagam la cuptor 30 minute la 175 grade
-se pot coace in tavi speciale sau hartiute de briose, dar puneti cate 3 odata sa nu se labarteze prea mult hartiuta si sa iasa aluatul afara.
Banane in sos caramel si susan
Ingrediente:
4 banane mai mici (tari, mai verzi), 3 linguri suc de lamiae, 250gr zahar, 4-5 linguri seminte de susan, 250ml frisca lichida, 200grame branza proaspata de vaci, 2 pliculete zahar vanilinat
Preparare:
1. Se trece branza prin sita, se bate frisca cu zaharul vanilinat si se amesteca.
2. Se taie bananele putin oblic, se stropesc cu zeama de lamiae.
3. Se pun zaharul si 8 linguri apa rece intr-o cratita si se caramelizeaza un maroniu deschis.
4. Se adauga in caramel bananele, toate bucatile odata si se amesteca foarte repede.
5. Se stinge focul si se adauga susanul.
Mentiuni:
Pe farfurie se pune cu lingura amestec din branza si frisca si 2-3 linguri de sos caramel.
4 banane mai mici (tari, mai verzi), 3 linguri suc de lamiae, 250gr zahar, 4-5 linguri seminte de susan, 250ml frisca lichida, 200grame branza proaspata de vaci, 2 pliculete zahar vanilinat
Preparare:
1. Se trece branza prin sita, se bate frisca cu zaharul vanilinat si se amesteca.
2. Se taie bananele putin oblic, se stropesc cu zeama de lamiae.
3. Se pun zaharul si 8 linguri apa rece intr-o cratita si se caramelizeaza un maroniu deschis.
4. Se adauga in caramel bananele, toate bucatile odata si se amesteca foarte repede.
5. Se stinge focul si se adauga susanul.
Mentiuni:
Pe farfurie se pune cu lingura amestec din branza si frisca si 2-3 linguri de sos caramel.
Salata de pui cu legume
Ingrediente:
200g morcov,
100g ceapa,
3-4 linguri ulei,
20g unt,
150g mazare,
100g telina,
150g porumb,
200g castraveti murati,
200g ciuperci (eu am folosit ciuperci in cutie)
un piept de pui dezosat,
120g iaurt,
100ml smantana,
sare, piper.
Preparare:
Se taie pieptul de pui fasii si se pune la prajit in unt (se poate fierbe ,asa am facut eu) iar cand e gata se scoate pe hartie absorbanta. Se taie morcovii,telina si se pun intr-o tigaie la calit cu doua linguri ulei 2-3 minute dupa care se adauga ceapa si 6 linguri de apa.
Se lasa sa se innabuse legumele la foc mic 8-10 min. Se adauga mazarea si porumbul si se mai lasa pe foc 3-4 min. Castravetii se taie cubulete. Ciupercile se taie felii (se scurg de zeama daca sunt din cutie) si se calesc in restul de ulei.
Se pun intr-un vas pieptul de pui, legumele, castravetii si ciupercile. Se amesteca iaurtul cu smantana , sare si piper. Se toarna sosul astfel otinut in vas si se omogenizeaza.
Mentiuni:
Dupa omogenizare se lasa la rece 30min. Se poate servi ca aperitiv.
200g morcov,
100g ceapa,
3-4 linguri ulei,
20g unt,
150g mazare,
100g telina,
150g porumb,
200g castraveti murati,
200g ciuperci (eu am folosit ciuperci in cutie)
un piept de pui dezosat,
120g iaurt,
100ml smantana,
sare, piper.
Preparare:
Se taie pieptul de pui fasii si se pune la prajit in unt (se poate fierbe ,asa am facut eu) iar cand e gata se scoate pe hartie absorbanta. Se taie morcovii,telina si se pun intr-o tigaie la calit cu doua linguri ulei 2-3 minute dupa care se adauga ceapa si 6 linguri de apa.
Se lasa sa se innabuse legumele la foc mic 8-10 min. Se adauga mazarea si porumbul si se mai lasa pe foc 3-4 min. Castravetii se taie cubulete. Ciupercile se taie felii (se scurg de zeama daca sunt din cutie) si se calesc in restul de ulei.
Se pun intr-un vas pieptul de pui, legumele, castravetii si ciupercile. Se amesteca iaurtul cu smantana , sare si piper. Se toarna sosul astfel otinut in vas si se omogenizeaza.
Mentiuni:
Dupa omogenizare se lasa la rece 30min. Se poate servi ca aperitiv.
Salata de orez cu pate de masline, ton si branza
Ingrediente:
* 2 farfurii pline cu orez
* 50-60 g. pate (crema) de masline
* 160 g. ton in conserva
* branza gen telemea sau feta
* rosii mici cireasa sau alt tip
* ulei de masline
Preparare:
Se fierbe orezul, in apa cu sare iar cand este gata il clatiti cu apa rece, il lasati putin, sa se scurga. Il puneti intr-un castron si adaugati tonul faramitat, branza taiata cubulete, rosiile taiate bucatele nu prea mari si pateul de masline emulsionat cu cateva linguri de ulei de masline.
Daca tonul este conservat in ulei, il puteti folosi pe acela. Adaugati sare (daca este nevoie) si amestecati bine.
Mentiuni:
Daca nu gasiti in comert pate de masline, puteti sa mixati la bleder, masline (negre sau verzi) cu putin ulei, pana cand devin ca o crema.
Puneti salata in frigider la rece, circa 1 ora, inainte de a fi servita
* 2 farfurii pline cu orez
* 50-60 g. pate (crema) de masline
* 160 g. ton in conserva
* branza gen telemea sau feta
* rosii mici cireasa sau alt tip
* ulei de masline
Preparare:
Se fierbe orezul, in apa cu sare iar cand este gata il clatiti cu apa rece, il lasati putin, sa se scurga. Il puneti intr-un castron si adaugati tonul faramitat, branza taiata cubulete, rosiile taiate bucatele nu prea mari si pateul de masline emulsionat cu cateva linguri de ulei de masline.
Daca tonul este conservat in ulei, il puteti folosi pe acela. Adaugati sare (daca este nevoie) si amestecati bine.
Mentiuni:
Daca nu gasiti in comert pate de masline, puteti sa mixati la bleder, masline (negre sau verzi) cu putin ulei, pana cand devin ca o crema.
Puneti salata in frigider la rece, circa 1 ora, inainte de a fi servita
Oua in cupa de ardei
Ingrediente:
pentru o portie:
150 g ardei gras rosu (o jumatate)
50 g piept de pui (file)
50 g ciuperci (proaspete sau conserva)
10 g telemea de vaci
15 g rosii pasate (din conserva)
100g iaurt dietetic (optional)
Preparare:
ardeiul gras se inveleste in folie de aluminiu si se baga la cuptor pana se inmoaie putin
pieptul de pui se face la gril sau tigaie fara ulei,apoi se taie cuburi
ciupercile taiate se pun in tigaia in care am facut pieptul cu putina sare si un strop de apa si se tin pana se inmoaie
ardeiul se taie in doua in interiorul lui presaram putina sare adaugam pieptul si ciupercile
facem o mica adincitura in care punem oul
dam la cuptorul cu microunde 2 min
apoi radem telemeaua si mai introducem pentru 30 sec.
pentru o portie:
150 g ardei gras rosu (o jumatate)
50 g piept de pui (file)
50 g ciuperci (proaspete sau conserva)
10 g telemea de vaci
15 g rosii pasate (din conserva)
100g iaurt dietetic (optional)
Preparare:
ardeiul gras se inveleste in folie de aluminiu si se baga la cuptor pana se inmoaie putin
pieptul de pui se face la gril sau tigaie fara ulei,apoi se taie cuburi
ciupercile taiate se pun in tigaia in care am facut pieptul cu putina sare si un strop de apa si se tin pana se inmoaie
ardeiul se taie in doua in interiorul lui presaram putina sare adaugam pieptul si ciupercile
facem o mica adincitura in care punem oul
dam la cuptorul cu microunde 2 min
apoi radem telemeaua si mai introducem pentru 30 sec.
Musaca de pireu cu carne si ciuperci
Ingrediente:
750 gr cartofi
400 gr carne tocata porc (piept pui, curcan )
200 gr ciuperci conserva
200 gr ceapa
150 gr ardei gras
3 oua
100 ml ulei
50 ml bulion
2 linguri rama
pesmet
2 linguri smantana
200 gr cascaval
sare , piper
Preparare:
Ceapa, ardeiul, si ciupercile se taie marunt si se pun la calit in uleiul incins, si se adauga 400 gr carne tocata sare si piper dupa gust. Se acopera cu apa si se fierbe la foc mic sub capac pana apa scade.
In acest timp se curata cartofii si se pun la fiert in apa usor sarata. Se prepara piureul in felul urmator. Cartofii fierti se zdrobesc se adauga la ei 100 gr cascaval ras, 2 oua batute cu un pic de sare si 2 linguri rama si se amnesteca bine (se pot pune la robot buc. e mult mai usor )
Se incalzeste cuptorul. Un vas se unge cu rama si se tapeteaza cu pesmet.
Jumate din pireu asezam in vasul uns ,punem deasupra umplutura de carne cu ciuperci, se acopera cu restul de pireu si se da la cuptor pentru 10 minute .
Pana sta la cuptor vasul , pregatim urmatorul amestec ce vom turna deasupra la musaca. Batem 1 ou cu 50 ml bulion,adaugam la el 50 gr cascaval ras si 2 linguri de smantana si un pic de sare.
Scoatem vasul din cuptor si turnam acest amestec de bulion,smantana , cascaval, ou peste musaca si introducem din nou in cuptor unde il vom lasa cca 20 minute la foc mic pana formeaza deasupra o crusta.
Se scoate din cuptor ,se presara cu cascaval ras . Se serveste cu smantana.
750 gr cartofi
400 gr carne tocata porc (piept pui, curcan )
200 gr ciuperci conserva
200 gr ceapa
150 gr ardei gras
3 oua
100 ml ulei
50 ml bulion
2 linguri rama
pesmet
2 linguri smantana
200 gr cascaval
sare , piper
Preparare:
Ceapa, ardeiul, si ciupercile se taie marunt si se pun la calit in uleiul incins, si se adauga 400 gr carne tocata sare si piper dupa gust. Se acopera cu apa si se fierbe la foc mic sub capac pana apa scade.
In acest timp se curata cartofii si se pun la fiert in apa usor sarata. Se prepara piureul in felul urmator. Cartofii fierti se zdrobesc se adauga la ei 100 gr cascaval ras, 2 oua batute cu un pic de sare si 2 linguri rama si se amnesteca bine (se pot pune la robot buc. e mult mai usor )
Se incalzeste cuptorul. Un vas se unge cu rama si se tapeteaza cu pesmet.
Jumate din pireu asezam in vasul uns ,punem deasupra umplutura de carne cu ciuperci, se acopera cu restul de pireu si se da la cuptor pentru 10 minute .
Pana sta la cuptor vasul , pregatim urmatorul amestec ce vom turna deasupra la musaca. Batem 1 ou cu 50 ml bulion,adaugam la el 50 gr cascaval ras si 2 linguri de smantana si un pic de sare.
Scoatem vasul din cuptor si turnam acest amestec de bulion,smantana , cascaval, ou peste musaca si introducem din nou in cuptor unde il vom lasa cca 20 minute la foc mic pana formeaza deasupra o crusta.
Se scoate din cuptor ,se presara cu cascaval ras . Se serveste cu smantana.
Ardei copti cu piept de pui
Ingrediente:
piept de pui,
ardei gras,
ardei capia rosu,
ceapa rosie,
rosii,
1 lingura ulei,
sare,
piper,
patrunjel,
ghimbir ras.
Preparare:
Taiati pieptul de pui cubulete, presarati-l cu sare si piper si lasati-l la rece pana pregatiti legumele.
Coaceti ardeii pe foc iute. Presarati-i cu sare grunjoasa, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Curatati ardeii de coji si seminte, apoi taiati-i fasii.
Puneti carnea pe foc cu o lingura de ulei si gatiti pana isi schimba culoarea.
Adaugati ceapa taiata pestisori si continuati sa gatiti pana ceapa devine aurie.
Adaugati rosiile taiate si fierbeti pana acestea formeaza un sos.
Puneti ardeii si sucul pe care si l-au lasat.
Potriviti de sare, piper si daca va place, puneti si ghimbir ras.
Lasati pe foc mic pana scade putin sosul format de legume.
Mentiuni:
Se poate face cu orice fel de carne va place, sau de ce nu, fara carne!
Este mai buna daca folositi mai multe feluri de ardei : gras, capia, gogosar.
Cand taiati ardeii aveti grija sa-i gustati din cand in cand. Sa nu aveti surpriza sa iasa prea iute.
Se poate face si peste iarna, cu ardei copti congelati.
Se poate manca rece sau calda, presarata cu patrunjel proaspat tocat.
piept de pui,
ardei gras,
ardei capia rosu,
ceapa rosie,
rosii,
1 lingura ulei,
sare,
piper,
patrunjel,
ghimbir ras.
Preparare:
Taiati pieptul de pui cubulete, presarati-l cu sare si piper si lasati-l la rece pana pregatiti legumele.
Coaceti ardeii pe foc iute. Presarati-i cu sare grunjoasa, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Curatati ardeii de coji si seminte, apoi taiati-i fasii.
Puneti carnea pe foc cu o lingura de ulei si gatiti pana isi schimba culoarea.
Adaugati ceapa taiata pestisori si continuati sa gatiti pana ceapa devine aurie.
Adaugati rosiile taiate si fierbeti pana acestea formeaza un sos.
Puneti ardeii si sucul pe care si l-au lasat.
Potriviti de sare, piper si daca va place, puneti si ghimbir ras.
Lasati pe foc mic pana scade putin sosul format de legume.
Mentiuni:
Se poate face cu orice fel de carne va place, sau de ce nu, fara carne!
Este mai buna daca folositi mai multe feluri de ardei : gras, capia, gogosar.
Cand taiati ardeii aveti grija sa-i gustati din cand in cand. Sa nu aveti surpriza sa iasa prea iute.
Se poate face si peste iarna, cu ardei copti congelati.
Se poate manca rece sau calda, presarata cu patrunjel proaspat tocat.
Friptura de curcan cu chiftele din cartofi
Ingrediente:
-aripi si pulpe de curcan
-ulei
-apa
-piure de cartofi racit
-sare,piper
-2 oua
-faina
Preparare:
Punem carnea in tava,punem putin ulei si 3 cesti apa, peste carne punem condimente , acoperim cu folie si dam la cuptro 2 ore...daca mai trebuie mai punem apa. Carnea asta la cuptor pana se inmoaie bine de tot.
Amestecam toate celelalte, dam forma care o dorim, le trecem prin faina si punem la rumenit pe o parte si pe cealalta. Le scoatem pe servetel sa se scurga.
Se serveste cu muraturi.
-aripi si pulpe de curcan
-ulei
-apa
-piure de cartofi racit
-sare,piper
-2 oua
-faina
Preparare:
Punem carnea in tava,punem putin ulei si 3 cesti apa, peste carne punem condimente , acoperim cu folie si dam la cuptro 2 ore...daca mai trebuie mai punem apa. Carnea asta la cuptor pana se inmoaie bine de tot.
Amestecam toate celelalte, dam forma care o dorim, le trecem prin faina si punem la rumenit pe o parte si pe cealalta. Le scoatem pe servetel sa se scurga.
Se serveste cu muraturi.
Creier cu cascaval
Ingrediente:
200 gr creier
1 lingura rama (unt )
1 ceapa de marime mijlocie
250 gr smantana
100 gr cascaval ras
sare
Preparare:
Creierul se curata de pielite, si se pune la fiert in apa cu sare si cu putin otet (cca . 1/2 ling.) aproximativ 10 minute. Se scoate apoi din apa ,se lasa la racit si la scurs si se taie marunt.
Ceapa se taie marunt si se caleste pe unt cateva minute si se adauga apoi creierul taiat lasandu-l inca 2 minute pe foc se sareaza dupa gust.
Se unge un vas cu putin rama si compozitia de mai sus o asezam in vas si punem deasupra smantana si apoi cascavalul ras. Se da totul la cuptor ptr 15 minute. (cuptorul se incalzeste inainte).
Se poate servi cu cuburi de paine prajite in putin unt ,in care zdrobim 1 catel de usturoi si codimentam cu sare. Se poate adauga pe farfurie si un surplus de smantana sau chiar si un sos cu hrean.
Aceasta reteta se poate face atunci cand pregatiti creier pane si raman multe bucatele mici de creier.
200 gr creier
1 lingura rama (unt )
1 ceapa de marime mijlocie
250 gr smantana
100 gr cascaval ras
sare
Preparare:
Creierul se curata de pielite, si se pune la fiert in apa cu sare si cu putin otet (cca . 1/2 ling.) aproximativ 10 minute. Se scoate apoi din apa ,se lasa la racit si la scurs si se taie marunt.
Ceapa se taie marunt si se caleste pe unt cateva minute si se adauga apoi creierul taiat lasandu-l inca 2 minute pe foc se sareaza dupa gust.
Se unge un vas cu putin rama si compozitia de mai sus o asezam in vas si punem deasupra smantana si apoi cascavalul ras. Se da totul la cuptor ptr 15 minute. (cuptorul se incalzeste inainte).
Se poate servi cu cuburi de paine prajite in putin unt ,in care zdrobim 1 catel de usturoi si codimentam cu sare. Se poate adauga pe farfurie si un surplus de smantana sau chiar si un sos cu hrean.
Aceasta reteta se poate face atunci cand pregatiti creier pane si raman multe bucatele mici de creier.