18 iunie 2010

Crochete de cascaval

Ingrediente:
200 gr. cascaval, 1/2 kg cartofi, 1 ou, 1 ceasca de ulei, 3 linguri de faina, sare

Mod de preparare:
Se spala cartofii, se pun la fiert in apa rece si cand sunt gata se scot si se curata cand sunt calzi.

Se sfarma cu furculita, se adauga cascavalul ras si oul crud, se sareaza si se pipereaza amestecul usor.

Se fac crochete care se dau prin faina, ou batut si pesmet si se prajesc in ulei incins. Se servesc calde.

Rulouri de pui cu ciuperci, in varza rosie

Ingrediente:
- 1 piept de pui
- o varza rosie mica
- o ceapa
- 300g ciuperci
- patrunje
- condimente


Preparare:
Cum pregatim varza? Se desfac frunzele (avem nevoie cam de 4 frunze mari) si se taie cotoarele, nervurile si partile ingrosate, apoi se oparesc cam 10 min. (Oparitul- se pune apa la fiert, cam cat sa acopere frunzele. Cand apa fierbe, se pune putina sare si se introduc frunzele)
Pieptul de pui se taie felii mai groase si se bate cu ciocanul de snitele, se condimenteaza
Ciupercile se toaca marunt marunt, impreuna cu ceapa si se pun la calit intr-o tigaie cu putin ulei sau unt.
Pe fiecare felie de carne se pun cate 2-3 linguri din umplutura de ciuperci (sau mai mult, in functie de cat de mare e felia de pui)
Se ruleza feliile de piept de pui
Se aseaza rulourile obtinute mai devreme in frunzele de varza si se ruleaza din nou, apoi se leaga cat de strans cu o ata, asa incat sa nu se "destrame" cand le bagam la cuptor.
Se lasa la cuptor cca 1 ora, la foc mic, ca sa se intrepatrunda cat mai bine gusturile si aromele din rulou.

Pui pe sticla la cuptor

Ingrediente:
- un pui intreg (pui grill)
- condimente pentru pui
- cimbru, piper
- un borcan
- o cratita

Preparare:
Se spala bine puiul si in cazul in care nu era curatat deja, se curata si pe interior. Intre timp, se incinge cuptorul .
Se unge bine puiul cu ulei si condimente.

Se umple cratita pe jumatate cu apa si in mijlocul ei se aseaza un borcan, la randul lui umplut cu apa pe jumatate.
Se aseaza puiul cu fundul in borcan si se da totul la cuptor, cca 45 de min.

Pizza din franzela

Ingrediente:
- cateva felii de franzela (in functie de cat de mare este tava)
- o cana de lapte
- putin unt
- sos de tomate (sa fie mai gros)
- busuioc si oregano
- ceapa, sunca, ardei, masline (si ce mai doriti pe pizza voastra)
- 2 oua
- cascaval ras

Preaparare:
Se pune in tava o folie de aluminiu care se unge foarte bine cu unt
Se umezeste fiecare felie de franzela foarte bine cu lapte si apoi se tapeteaza tava cu feliile, astfet incat sa nu ramana nici un pic de spatiu liber.
Se unge bine blatul astfel obtinut cu sos de rosii si se presara busuioc si oregano.
Separat, se prajesc ingredientele pt pizza si apoi se pun peste blatul uns cu sos de rosii. Se presara peste cascavalul si se acopera tot cu cele doua oua batute. (poza 5)

Se tine 15-20 de min, la cuptorul preincalzit. Daca cumva se lipesc feliile de franzele da folia de aluminiu, nu va panicati, lasati un pic sa se raceasca, se ideparteaza folia foarte usor dupa aceea.

Sandwichuri gratinate

Ingrediente:
12 felii de paine pt toast,
6 felii de sunca,
6 felii de branza,
6 felii de rosie,
2 oua,
100 gr cascaval ras (puteti pune si mai mult)
condimente
2-3 linguri ulei de masline.

Mod de preparare:

Pregatim sandwichurile: ungem 6 dintre felii cu ulei de masline, apoi punem pe fiecare cate o felie de branza, una de sunca si una de rosie, condimentam bine si le acoperim cu celelalte 6 felii de paine.

Taiem sandwichurile in jumatati si le asezam intr-o tava.

Batem ouale ca pentru omleta si le turnam peste sandwichuri, apoi presaram cascaval ras . Dam tava la cuptor circa 10-15 minute, in functie de cat va plac de rumenite.

Pofta buna!

Ficatei in bacon

Avem nevoie de : ficatei de pui (cati doriti sa mancati) si tot atatea felii de bacon foarte putin afumat si cateva scobitori.

Se rumenesc ficateii si pe o parte si pe alta, de preferinta fara ulei, pentru ca se dau apoi la cuptor inveliti in bacon, si deci atunci va fi destula grasime. Daca folositi o tigaie de teflon, cu atat mai mult nu trebuie ulei, pt ca nu se lipeste deloc. Se lasa cam 3-4 minute pe fiecare parte.
Apoi se taie baconul felii subtiri si se infasoara fiecare ficatel in bacon.
Se fixeaza cu scobitori si da la cuptor 30 de min, la foc mic, sa se intrepatrunda bine gusturile.

Crochete de pui cu cascaval

Ingrediente:
- 300g carne tocata de pui
- 6-7 bucatele de cascaval (1-2 cm grosime)
- 100ml lapte
- un ou batut
- o canita de faina pentru modelat
- bete pentru frigarui
- un plic de condimente pentru pui crocant

Preparare:
Se infige cate o bucata de cascaval in fiecare bat, apoi cu ajutorul fainii se modeleaza carnea de pui (condimentata dupa gust in prealabil). Se da prin ou, apoi prin condimentele pentru pane.
Ajunsi la faza asta, nu ne ramane decat sa le prajim in ulei. In cazul in care tigaia nu e destul de larga ca sa intre cu tot cu bat, se toarna cu lingurita ulei incins peste crocheta.

Foarte rapid, foarte simplu, foarte bun !

Chifle umplute

Ingrediente:
- 2 chifle mari
- 2 oua
- 100g de sunca
- o rosie mare
- 2 felii de branza topita
- putin unt
- masline si verdeturi pentru decor

Preparare:
Se taie capacelul chiflelor, se scobeste miezul , se ung peretii chiflelor cu unt si se dau putin la cuptorul cu microunde(35-40 sec). Separat se bat ouale ca pentru omleta, apoi in chiflele caldute din cuptor se pune suncasi se toarna peste sunca ouale batute.
Rosia se toaca marunt marunt si se adauga peste sunca si ou.
Se acopera chiflele cu felia de branza topita si deasupra se pune capacelul chiflei.
Se dau la cuptor cam 10 minute, sau 3 minute la cuptorul cu microunde.

Bagheta umpluta

Ingrediente:
- o bagheta
- o conserva de ton
- 3 castraveti acrii
- 1 ardei gras
- 100 g de sunca
- masline fara samburi
- o lamaie

Preparare:

Se taie bagheta in doua, se scobeste miezul cu o ingurita
Se maruntesc toate ingredientele + miezul baghetei si se stoarce peste ele sucul de la lamaie
Se umple cu o liguritza bagheta cu compozitia facuta anterior
Cand bagheta este umpluta (indesati bine compozitia) se tine la frigider pana in ziua urmatoare, apoi se taie felii si se serveste.

16 iunie 2010

Gogosi

Ingrediente:
- 600 g. faina
- 350 ml. lapte
- 30 g. drojdie proaspata
- 1 lingura zahar
- 3 galbenusuri
- 30 ml. esenta rom
- coaja de la 1 lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 praf sare
- 50 g. unt

Mod de preparare:

Incalziti laptele cat sa fie bine caldut, adaugati sarea, zaharul si dizolvati si drojdia. In faina din vas faceti o gaura in care turnati laptele in care ati dizolvat dorjdia, amestecati cu un pic de faina si lasati sa dospeasca.
Cand a dospit, adaugati cele 3 galbenusuri de ou, zaharul vanilat, coaja de la lamaie, esenta de rom si untul. Framantati totul bine pana aluatul face besici. Se pudreaza cu un pic de faina si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cand a dospit il rasturnati pe o planseta data cu faina si cu mana il intindeti la grosimea degetului. Se decupeaza cu un pahar si la fiecare pancova facem cu degetul o adancitura in mijloc. Acoperiti si lasati asa inca 30 minute la dospit, dupa care se coc in ulei incins pe o parte, si pe cealalta. Pentru ornat ungeti partea de sus cu putina miere si presarati bombonele sau nuca de cocos.

Baghete cu nuci

Ingrediente:
- un pachet de margarina( unt, untura)
- 6 linguri de apa clocotita
- o lingurita de otet
- 350 g. faina
- 500 g. nuci macinate
- arome

Mod de preparare:
Se freaca margarina cu apa, otetul , se adauga faina si nucile macinate si aromele(rom, vanilie). Se formeaza baghete de aluat de grosimea unui deget, se portioneaza la ~ 5 cm sau se face o foaie de grosimea un cm si se portioneaza cu formele de fursecuri. Se coc la foc potrivit timp de ~15 min dupa care se tavalesc in zahar pudra vanilat. Sunt foarte bune si nu prea dulci.

Frigarui de pui

Ingrediente:
- 600 g piept de pui
- 2 ardei grasi
- slanina
- ceapa
- sare, piper, paprika

Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui, ardeii grasi si slanina cubulete. Ceapa se curata si se taie in patru. Se insira cate un cub din pui, ardei, slanina si cate o fasie de ceapa pe un bat din lemn special pentru frigarui pana cand batul este plin. Se condimenteaza frigaruile si se coace in cuptor sau tigaie cu ulei.

Drob de ficat de pui cu ciuperci

Ingrediente:
- 300 gr ficatei de pui
- 1 cutie / 1 borcan de ciuperci
- 2 legaturi de ceapa verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 50 gr unt
- sare
- piper
- 6 oua

Mod de preparare:
Untul se topeste intr-o tigaie si se adauga ficatul taiat marunt. Se prajeste 5 minute si se adauga verdeata maruntita si ciupercile taiate felii. Se lasa sa se raceasca. Intr-un castronel, se bat ouale cu sare si piper. Se amesteca ouale batute cu verdeata si ciupercile si ficatul si se pun in tava care merge la cuptor (daca este teflon, nu e nevoie sa fie unsa, daca e normala, trebuie unsa cu putin unt).Se lasa la foc potrivit aprox.40 min

Placinta foietaj cu mere


Reteta lui Magda

Ingrediente:
- 1 pachet foietaj cumparat
- 5 mere
- 100 gr zahar
- un plic zahar vanilat cu scortisoara
- 2-3 linguri pesmet


Mod de preparare:

Se rad merele si se pun la calit cu zaharul pana scade zeama aproape de tot, apoi se pune pesmet (cit sa nu fie zemos) si zaharul vanilat. Compozitia asta se pune pe foaia de foietaj, se ruleaza, se unge cu galbenus de ou si se da la cuptor la foc mic aproximativ 30 minute.

Pofta buna !
Sursa foto:sergiusan

Penne cu pui si ciuperci

Ingrediente:
- 400 g. penne
- 200 g. piept de pui
- 1 cutie de ciuperci
- 20 g. unt
- 200 g. smantana
- sare, piper, oregano
- parmezan

Mod de preparare:
Se fierb pastele cca. 8-10 min cu putina sare si o singura de ulei. Separat se incinge untul si se calesc ciupercile cu pieptul de pui taiat marunt apoi se adauga condimentele si smantana si se lasa sa fiarba la foc mic 5 min. Apoi se adauga pastele peste sos si se mai da un clocot. Se pun in farfurie si se presara cu parmezan.

Gordon Bleu

Ingrediente:
- piept pui
- cascaval
- ciuperci
- condimente pui

Mod de preparare:
Se bate pieptul de pui ca pentru snitel, se umple cu ciuperci si cascaval, se condimenteaza,dupa care se ruleaza. Se da prin faina cu ao si apoi prin pesmet, dupa care se prajeste in tigaie cca. 10 min. Se seveste cu garnitura de cartofi si cascaval ras deasupra. Se orneaza cu gogosari (la otet), felii de portocale si frunze de patrunjel.

Bulete de ton

Ingrediente:
- 600 g. ton in suc propriu (conserva)
- 350 g. faina
- 200 ml. lapte
- 100 ml. vin alb sec(optional)
- 2 oua
- 6 fire patrunjel
- 2 linguri ulei
- sare

Mod de preparare:
Puneti faina intr-un vas, faceti o gaura in mijloc, adaugati ouale si amestecati cu o spatula. Adaugati putina sare, uleiul, laptele, vinul si patrunjelul si amestecati pana la obtinerea aluatului pe care il acoperiti cu folie alimentara si il dati la rece 2 ore. Scurgeti apa din ton, maruntiti-l si apoi amestecati-l cu aluatul. Din compozitie formati bulete pe care le prajiti in uleiul incins. Intoarceti-le continuu timp de 2 minute si apoi scoateti-le pe servetele absorbante. Se servesc calde.

Islere cu Finetti

Ingrediente:
- 200 g. nuci macinate
- 200 g. zahar
- 400 g. faina
- 400 g. unt

Mod de preparare:
Puneti faina intr-un vas si apoi adaugati untul taiat bucatele mici. Frecati faina cu untul impreuna, apoi adaugati zaharul si nuca si amestecati bine toate ingredientele pana obtineti un aluat fraged.

Dati 1h la frigider, apoi puneti pe o planseta tapetata cu faina o jumatate din aluat si intindeti cu sucitorul. Se intinde de grosimea de 5 mm si cu o forma de taiat biscuiti sau fursecuri sa dau formele dorite (puteti folosi un pahar). Se coc la foc mediu citeva minute pana incep sa se rumeneasca pe margini, se scot din tava imediat cu un cutit si se pun pe un platou. Dupa ce acestea se racesc se ung cu gem sau Finetti.
Pentru a arata mai bine folositi Finetti in doua culori.