Ingrediente:
* 200 g telemea
* 250 g faina
* 2 oua
* 100 g unt
* susan, mac
Mod de preparare:
Puneti intr-un vas faina, oul, untul taiat bucati, branza telemea rasa pe razatoarea mica si amestecati cu mana bine pana se incorporeaza toate si se obtine un aluat elastic.
Daca este necesar puteti pune 1 lingura de smantana la framantat. Branza nu trebuie sa fie sarata si nici foarte moale. Aluatul se da la frigider 30 min, dupa care intindeti o foaie subtire pe blatul de lucru usor infainat si decupati cercuri cu ajutorul unui pahar sau al unei forme de coltunasi .
In mijlocul fiecarui cerc puneti telemea rasa si inchideti cerculetul apasand cu forma sau cu o furculita pe margine . Asezati-le in tava pe hartie de copt, ungeti-le cu ou batut si presarati mac sau susan. Se dau la cuptor 25 min la foc mediu. Sunt foarte bune calde.
9 iunie 2010
Papanasi fierti
Ingrediente:
200g branza de vaci,
1 ou,
2 linguri jumate de gris,
20 gr zahar
pesmet
Preparare:
Se amesteca bine, cu lingura sau telul, branza de vaci cu oul, se adauga zaharul si grisul si se amesteca puternic.Se ia cu o lingurita o parte din amestec si se pune in apa clocotinda, in care eventual poti presara si un varf de cutit de sare.Se pun toti papanasii la fiert in oala cu apa clocotinda, si se fierb 5-10 minute, pana se ridica papanasii la suprafata.Se poate scoate unul pentru a se verifica sa fie bine fiert in interior.
Se amesteca pesmetul cu zaharul. se scot papanasii intr-o sita, se lasa 1 min la scurs si se tavalesc prin amestecul de pesmet.
Se pot da prin unt si se servesc cu dulceata si/sau smantana,dupa preferinte.
200g branza de vaci,
1 ou,
2 linguri jumate de gris,
20 gr zahar
pesmet
Preparare:
Se amesteca bine, cu lingura sau telul, branza de vaci cu oul, se adauga zaharul si grisul si se amesteca puternic.Se ia cu o lingurita o parte din amestec si se pune in apa clocotinda, in care eventual poti presara si un varf de cutit de sare.Se pun toti papanasii la fiert in oala cu apa clocotinda, si se fierb 5-10 minute, pana se ridica papanasii la suprafata.Se poate scoate unul pentru a se verifica sa fie bine fiert in interior.
Se amesteca pesmetul cu zaharul. se scot papanasii intr-o sita, se lasa 1 min la scurs si se tavalesc prin amestecul de pesmet.
Se pot da prin unt si se servesc cu dulceata si/sau smantana,dupa preferinte.
Prajitura " cartof "
Ingrediente:
- 300 grame biscuiti populari
- 200 grame de nuca
- 100 grame unt
- 2 pahare de lapte
- 100 gr stafide (nu se pun prea multe pentru ca nu se mai leaga compozitia)
- 2 linguri de cacao
- 3 linguri de zahar
- 20 ml de esenta de rom
- 3-4 linguri de cacao pentru imbracat cartofiorii
Mod de preparare:
- Se pun stafidele in apa din timp, ca sa se curete si sa se umfle.Se curata de codite daca au codite.
- Se maruntesc biscuitii ( se dau prin masina de tocat sau prin robot )
- Se marunteste si nuca la robot sau la masina de tocat
- Se amesteca intr-un vas biscuitii si nucile sfaramate
- Se freaca untul cu zaharul
- Se adauga cacaoua si untul si zaharul peste biscuitii cu nuca
- Se amesteca foarte bine cu o lingura, sa nu ramana cocoloase de la unt...trebuie bine inglobat
- Se adauga laptele putin cate putin, cu atentie, nu cumva sa fie prea mult.Laptele ar fi bine sa fie cald ca sa topeasca mai bine untul.
- Se adauga si stafidele si esenat de rom, se amesteca iar.
- Se formeaza mici bulgarasi ( ca niste cartofi) din compozitie si se tavalesc prin cacao. Se poate da apoi si prin nuca de cocos.
- 300 grame biscuiti populari
- 200 grame de nuca
- 100 grame unt
- 2 pahare de lapte
- 100 gr stafide (nu se pun prea multe pentru ca nu se mai leaga compozitia)
- 2 linguri de cacao
- 3 linguri de zahar
- 20 ml de esenta de rom
- 3-4 linguri de cacao pentru imbracat cartofiorii
Mod de preparare:
- Se pun stafidele in apa din timp, ca sa se curete si sa se umfle.Se curata de codite daca au codite.
- Se maruntesc biscuitii ( se dau prin masina de tocat sau prin robot )
- Se marunteste si nuca la robot sau la masina de tocat
- Se amesteca intr-un vas biscuitii si nucile sfaramate
- Se freaca untul cu zaharul
- Se adauga cacaoua si untul si zaharul peste biscuitii cu nuca
- Se amesteca foarte bine cu o lingura, sa nu ramana cocoloase de la unt...trebuie bine inglobat
- Se adauga laptele putin cate putin, cu atentie, nu cumva sa fie prea mult.Laptele ar fi bine sa fie cald ca sa topeasca mai bine untul.
- Se adauga si stafidele si esenat de rom, se amesteca iar.
- Se formeaza mici bulgarasi ( ca niste cartofi) din compozitie si se tavalesc prin cacao. Se poate da apoi si prin nuca de cocos.
8 iunie 2010
Cornulete cu rahat
Ingrediente:
-125 g unt
-125 g smantana
-125 g rahat
-1 ou
-1 lingura zahar
-1 pachet praf de copt
-vanilie
-faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se amesteca untul si smantana, se freaca cu zaharul si vanilia, se adauga oul, praful de copt diluat cu lamaie.
Cand totul este bine amestecat, se pune treptat faina, pana ce coca devine tare;
Se framanta cu faina pusa treptat, pana devine foarte tare si se obtine o foaie groasa de 6-7 mm, care se taie in triunghiuri cu laturi egale potrivit de mari;
Se pune pe cate una din laturi rahat, apoi se ruleaza triunghiurile, formand cornuletele;
Se coc pe tava unsa ( sau tapetata cu hartie de copt) , la foc potrivit aproximativ 40 min. Cand sunt gata aceste cornulete, se pudreaza cu zahar vanilat.
-125 g unt
-125 g smantana
-125 g rahat
-1 ou
-1 lingura zahar
-1 pachet praf de copt
-vanilie
-faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se amesteca untul si smantana, se freaca cu zaharul si vanilia, se adauga oul, praful de copt diluat cu lamaie.
Cand totul este bine amestecat, se pune treptat faina, pana ce coca devine tare;
Se framanta cu faina pusa treptat, pana devine foarte tare si se obtine o foaie groasa de 6-7 mm, care se taie in triunghiuri cu laturi egale potrivit de mari;
Se pune pe cate una din laturi rahat, apoi se ruleaza triunghiurile, formand cornuletele;
Se coc pe tava unsa ( sau tapetata cu hartie de copt) , la foc potrivit aproximativ 40 min. Cand sunt gata aceste cornulete, se pudreaza cu zahar vanilat.
Papanasi cu smantana
Ingrediente:
(pentru 10 papanasi):
•500 g. branza de vaci,
•100 g. zahar,
•2 oua,
•1 varf lingurita bicarbonat,
•1 esenta vanilie,
•200 g. faina,
•ulei pentru prajit,
•smantana,
•dulceata,
•zahar praf;
Mod de preparare:
Se amesteca branza cu zaharul si bicarbonatul. Se adauga ouale si vanilia,apoi faina si se amesteca bine pentru ca compozitia sa se omogenizeze. Aluatul trebuie sa fie usor de format si sa nu fie lipicios.
Se incinge uleiul intr-un vas adanc.
Se formeaza din aluat bile ,carora li se face un orificiu chiar pe mijloc, apoi se trec bilele prin faina,se aplatizeaza putin si se prajesc papanasii in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos.
Se pudreaza cu zahar si se servesc cu smantana si dulceata.
(pentru 10 papanasi):
•500 g. branza de vaci,
•100 g. zahar,
•2 oua,
•1 varf lingurita bicarbonat,
•1 esenta vanilie,
•200 g. faina,
•ulei pentru prajit,
•smantana,
•dulceata,
•zahar praf;
Mod de preparare:
Se amesteca branza cu zaharul si bicarbonatul. Se adauga ouale si vanilia,apoi faina si se amesteca bine pentru ca compozitia sa se omogenizeze. Aluatul trebuie sa fie usor de format si sa nu fie lipicios.
Se incinge uleiul intr-un vas adanc.
Se formeaza din aluat bile ,carora li se face un orificiu chiar pe mijloc, apoi se trec bilele prin faina,se aplatizeaza putin si se prajesc papanasii in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc frumos.
Se pudreaza cu zahar si se servesc cu smantana si dulceata.
6 iunie 2010
Patru retete rapide cu spaghete
Spaghete cu vineteIngrediente:
- spaghete sau alte paste
- 3-4 catei de usturoi
- 2 ardei grasi
- o vanata mica
- o cutie de rosii in bulion sau 3-4 rosii
- 2-3 linguri de ulei de masline
Mod de preparare:
- se caleste usturoiul taiat marunt in ulei de masline 1-2 minute,
- se adauga ardeii taiati feliute, vanata taiata cubulete mici si apoi rosiile, maruntite
- se calesc pana se inmoaie
- in timp ce se pregateste sosul, se fierb pastele
- se scurg pastele de apa si se amesteca cu sosul
- daca vrei si daca ai, poti sa presari si niste parmezan ras.
Spaghete cu carne de vitaIngrediente:
- 500 g spaghete
- 450 g carne de vaca
- 1 ceapa
- 200 g cascaval
- 100 g unt
- 2 oua
- 100 ml ulei
- 500 ml de sos tomat
- sare
- piper
Mod de preparare:
Spaghetele se fierb in 2 litri si jumatate de apa. Se adauga si putina sare in apa. Carnea se toaca si se amesteca cu ou, sare, sos tomat, ceapa si piper pana se inmoaie. Dupa ce se scurg spaghetele se adauga peste ele amestecul pregatit in prealabil. Se pun intr-o tava unsa cu unt si se baga la cuptor. Pe deasupra se rade cascaval. Cand se rumenesc, se opreste focul si se pot servi.
Spaghete cu spanacIngrediente:
- 500 g paste
- 3 oua
- 450 g spanac
- 150 g parmezan ras
- sare
- piper
- ulei de masline
Mod de preparare:
Spanacul se curata si se tine in apa fierbinte cu sare cateva minute. Dupa ce se scurge se toaca marunt si se toarna peste el ulei. Pastele se fierb si se scurg. Ouale se bat bine, se amesteca cu paste, spanac si putin piper. Compozitia se pune intr-o cratita si pe deasupra se presara parmezan. Compozitia se tine la cuptor timp de aproximativ 10 minute.
Spaghete carbonaraIngrediente:
- 1 pachet de spaghete
- 1 bucata de sunculita ardeleneasca (muschiulet sau orice altceva afumat)
- 1 pahar de smantana (mare)
- 3 oua
- parmezan
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se pun spaghetele la fiert. Intre timp, preparam sosul pentru spaghete si taiem sunculitza cubuletze apoi le punem la prajit ptr cateva minute.
Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri punem smantana, sare si piper dupa gust si amestecam pana se omogenizeaza.
Dupa ce s-au fiert spaghetele, le trecem printr-un jet de apa rece, le strecuram bine si le punem din nou la foc mic. Peste spaghete rasturnam sunculitza rumenita bine si amestecam bine. Dupa cateva minute punem si sosul de smantana si amestecam continuu. Se lasa la foc mic timp de 10 minute (pana se observa ca sosul si cu spaghetele s-au amestecat foarte bine). Se servesc calde presarate cu parmezan.